Pau Juvillà ja no és diputat, però malgrat això van arribant les respostes a tots els intents que s'han forjat en les últimes setmanes per intentar preservar el seu escó, que va ser retirat finalment el 4 de febrer amb efectes retroactius al 28 de gener. Ara finalment el Tribunal Suprem ha desestimat la mesura cautelar que va demanar la defensa del diputat de la CUP per deixar en suspens la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l'escó. Queda pendent de resolució, encara, el recurs que va presentar el Parlament.

Així doncs, la secció quarta contenciosa administrativa de l'alt tribunal ha desestimat la mesura cautelar de suspensió dels acords de la Junta del 20 i 27 de gener, que retirava l'escó a Juvillà, condemnat a sis mesos d'inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no haver retirat uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor. El Suprem recorda que l'acord de la JEC de 20 de gener va declarar que concorria en Juvillà la causa d'inelegibilitat sobrevinguda de l'article 6.2 b) de la llei electoral (LOREG), per haver estat condemnat per sentència no ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el desembre passat a sis mesos d'inhabilitació i a 1.080 euros de multa per desobediència.

Els magistrats destaquen que les al·legacions de Juvillà en la petició de mesura cautelar són "genèriques i allunyades de l'examen dels acords" de la JEC, per la qual cosa no veuen raons per canviar el criteri que ja va fixar en casos anteriors ―com el del llavors president de la Generalitat Quim Torra― on es va apreciar per la JEC la mateixa causa d'inelegibilitat sobrevinguda.

 

La del Parlament, pendent

​Tan bon punt va arribar la sentència del TSJC, els partits independentistes i els comuns van activar diversos mecanismes​ per intentar blindar el seu escó, accions que finalment no han aconseguit l'objectiu final, ja que Juvillà ja no és diputat de la cambra. Un d'aquests moviments va ser precisament recórrer al Tribunal Suprem la decisió de la Junta Electoral Central, una acció que va fer el diputat de la CUP de manera individual i també el Parlament. A hores d'ara, la petició que ha estat desestimada és la que ha presentat la defensa de Juvillà.

La defensa de Juvillà va interposar el recurs en data de 21 de gener de 2022, mentre que el Parlament ho va fer en data de 28 de gener. El Parlament va presentar el recurs després d'aprovar la decisió en el primer ple de l'any, una presentació de recurs que va rebre els vots favorables d'ERC, Junts, CUP i comuns, amb un previ acord de la Mesa d'incorporar aquest punt en l'ordre del dia de la sessió.