Dit i fet. La Junta Electoral Central no només ha rebutjat suspendre la retirada de l'acta de diputat al cupaire Pau Juvillà, sinó que, a més, tal i com apuntava en la resolució que va fer pública ahir, ha emès la credencial de la candidata que segueix Juvillà a la llista amb que la CUP va concórrer per Lleida a les eleccions del passat 14 de febrer. Tot plegat ha arribat aquest matí al Parlament, segons ha pogut saber ElNacional.cat, dins d'un burofax en què es comunica a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, que compta amb un termini de cinc dies hàbils per indicar "les mesures que hagi adoptat" per retirar l'escó a Juvillà tal i com ha decidit la JEC. "L'incompliment d'aquestes resolucions pot donar lloc a les conseqüències jurídiques previstes a la legislació vigent", s'adverteix a Borràs.

El passat 20 de gener quan la JEC va comunicar que retirava l'escó de diputat Juvillà també va fer saber que havia acordat "expedir la credencial al següent candidat de la llista" de la CUP. Això no obstant, no va anar més enllà. La resolució d'ahir, en canvi, anuncia l'expedició de la credencial i comunica que el tràmit s'havia de fer amb data d'aquest mateix dijous. Això és el que aquest matí ha arribat al Parlament dins del burofax, la credencial de la nova diputada. Juvillà va concórrer el 14-F com a cap de llista de la CUP per Lleida, i la número dos de la candidatura és Nogay Ndiaye.

Escó retirat

Aquests moviments tan expeditius de la JEC són del tot diferents a com va actuar la Junta en el cas de la retirada de l'escó a Quim Torra. Aleshores la JEC va enviar un escrit requerint al president del Parlament Roger Torrent que procedís a fer efectiva la pèrdua de l'escó de Torra i demanant-li, a més, que remetés a la Junta tota la documentació que certifiqués que així s'havia fet. En el cas de Juvillà, la mateixa Junta Electoral ha retirat les credencials del diputat i ha materialitzat el relleu, expedint les noves credencial de la persona que ha d'ocupar l'escó.

A diferència de Torrent, per tant, a Borràs la JEC no li ha deixat marge per decidir si retira o no l'escó, perquè ja ha estat retirat. El que haurà de decidir la presidenta del Parlament és si assumeix desobeir la decisió de la JEC, la qual cosa podria comportar l'assumpció d'altres delictes com la col·laboració en la usurpació de funcions i la malversació, atès que s'estaria pagant amb fons públics el sou a un diputat a qui s'ha retirat l'escó. Tot plegat complica i molt la situació a la presidenta del Parlament, que va arribar a la Cambra amb un cas sota el braç, per suposat fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes, i en aquests 11 mesos ha afegit vuit casos més, arran del recurs del PSC al Tribunal Constitucional, per l'acceptació de la delegació de vot a Lluís Puig, a banda de diferents denúncies de Ciutadans i Vox.

Juvillà "contamina"

Precisament, el burofax que la JEC ha fet arribar a la presidència del Parlament inclou l'escrit presentat per Ciutadans davant d'aquest òrgan electoral, i atorga cinc dies a Borràs per donar explicacions sobre els fets que s'hi denuncien en relació al no compliment de la resolució de la Junta Electoral, i "en particular perquè indiqui les mesures que hagi adoptat aquesta institució per aplicar l'acord" de retirar l'escó de Juvillà. L'escrit de Cs assenyala directament Borràs i les "múltiples manifestacions públiques en què es compromet a seguir impedint l'execució de l'acord i l'eficàcia de la llei, col·laborant en l'usurpació de funcions iniciada pel condemnat Juvillà".

El recurs de Cs també assenyala la secretària general, Esther Andreu, i els membres de la Mesa que han rebutjat donar compliment a la decisió de la JEC com a responsables de no iniciar el procediment de substitució del diputat cupaire. A més, adverteix que en cas que Juvillà continuï participant en les deliberacions de la Cambra, atès que se li han retirat formalment les credencials de diputat, "contamina el funcionament democràtic" del Parlament. L'escrit de Ciutadans a la JEC va acompanyat de documentació, entre la qual hi figuren fotografies de Borràs amb Juvillà o transcripcions de plens.

La presidenta del Parlament disposa de cinc dies per donar resposta a partir d'aquest dijous, tenint en compte que es tracta de dies hàbils. Més enllà del què i el quan decideixi respondre la Cambra catalana, tal i com adverteix l'escrit de Ciutadans, a partir d'ara el simple fet que Juvillà participi en una reunió de la Mesa o a qualsevol activitat parlamentària o cobri el sou de diputat, un cop la JEC ha cancel·lat la seva acreditació de diputat i n'ha expedit una de nova, posarà en marxa un nou front legal i noves acusacions. I no només per desobediència.