El Butlletí del Parlament d'aquest 4 de febrer publica la baixa del diputat de la CUP, Pau Juvillà, després que ahir la secretaria general de la cambra ordenés la retirada de l'escó. "Atesa la literalitat dels acords de la Junta Electoral Central del 20 i 27 de gener de 2022, per imperatiu legal i per a evitar el risc d’incórrer en qualsevol mena de responsabilitat disciplinària, comptable o penal, i sens perjudici de la posició processal defensada pel Parlament de Catalunya davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem, la secretària general ha donat instruccions perquè no es desatenguin el que exigeixen els acords de la Junta Electoral Central esmentats", recull el text. Ahir anit, després del ple del Parlament en què es va defensar l'escó de Juvillà, però no es va acceptar el seu vot, la seva secretària general, Esther Andreu, va registrar un escrit a la Mesa, on ja exposava que per aquest imperatiu legal i evitant que s'imputi a la seva persona i a altres funcionaris de la cambra "qualsevol tipus de responsabilitat disciplinària, comptable o penal", es veia obligada a donar a l'administració parlamentària les instruccions necessàries per obeir els acords de la Junta Electoral Central, que ordenen la retirada de l'escó del Parlament al diputat cupaire, tal com ha acabat succeint.

En el text, Andreu ja exposava com l'acord de la JEC del 20 de gener declara vacant l'escó de Juvillà, recordant que el Parlament ha interposat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem sol·licitant-ne la suspensió. Així mateix, exposa que la Junta Electoral Central també va avisar, en data de 27 de gener, que l'incompliment de les seves resolucions pot donar lloc a conseqüències jurídiques. En aquest sentit, Andreu apunta que el Parlament ha intentat defensar que la JEC no és competent per declarar les incompatibilitats dels diputats, i que la declaració de vacant vulnera els drets fonamentals a la presumpció d'innocència, però que "sens perjudici d'aquesta posició processal defensada del Parlament", s'ha vist obligada a traslladar l'ordre d'obeir la JEC.

Protegir els funcionaris 

En el ple del Parlament d'ahir a la tarda es va aprovar el dictamen que defensa que el cupaire preservés el seu escó, però sense haver convocat Juvillà al ple. Tampoc se li va acceptar el seu dret a vot: els anticapitalistes havien registrat una sol·licitud per demanar la delegació del seu vot, però Borràs no la va acceptar. Anant més enllà, a CUP va decidir no votar el dictamen que van elaborar precisament els anticapitalistes amb ERC i Junts, considerant que si no havia estat convocat ni tenia dret a vot, s'estava contradient el mateix dictamen que s'ha aprovat avui. Ahir, els cupaires ja sospitaven que no era diputat. Finalment, l'informe que defensava mantenir l'escó de Juvillà va ser aprovat amb els vots a favor d'ERC, Junts i comuns, un dia abans que s'acabés el termini de 5 dies hàbils que li va donar divendres passat la JEC a Borràs per informar sobre les accions que ha dut a terme per executar la retirada de l'acta del diputat. Juvillà havia estat condemnat a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor. 

Tal com es recull avui en el butlletí del Parlament i escrivia ahir la secretaria general, s'ha pres aquesta decisió per evitar que s'imputi a la mateixa Andreu i altres funcionaris de la cambra "qualsevol tipus de responsabilitat disciplinària, comptable o penal". De fet, el dictamen que es va aprovar ahir establia límits en la defensa de Juvillà: no comprometre els funcionaris de la cambra.