El projecte de Yolanda Díaz, vicepresidenta i ministra de Treball, Sumar, es cola a les enquestes després de gestar-se durant mesos. Concretament, en un sondeig d'ElDiario.es, es mostra que la plataforma de Díaz obtindria més vots que Unidas Podemos. Sumar aconseguiria el 9,7% dels vots, mentre que la formació morada es quedaria amb un 6,3%, la meitat del que tenen actualment. 

📩 Eleccions a Espanya 2023: quan i on hi ha municipals, autonòmiques i generals aquest any?

Així, ara per ara, quan entre Sumar i Unidas Podemos no hi ha un acord per concórrer a les eleccions generals del braç, les dues formacions es trobarien amb pitjors resultats que la representació actual de la formació morada. Amb els resultats d'aquesta enquesta, juntes sumarien més que el 12% dels vots que té Unidas Podemos. Tanmateix, aquesta fusió encara sembla molt llunyana, ja que les dues formacions es troben immerses en un estira-i-arronsa que no sembla tenir fi. 

Pel que fa al PSOE, la formació perd vots respecte al 2019, però no tants com mostraven els sondejos anteriors. En aquest cas, els socialistes passarien del 28% dels vots al 26,2%. Es tracta d'una pèrdua, però esmorteïda. Tanmateix, no seria suficient per posar-se al capdavant de la carrera electoral, posició que des de fa mesos ostenta el PP. 

enquesta eldiario generals

Font: elDiario.es

La gran guanyadora: la dreta espanyola

En les pròximes generals, tot apunta que la victòria recaurà sobre les forces de dretes espanyoles. Concretament, en el Partit Popular. Amb el lideratge de Feijóo, els populars es recuperarien de la patacada del 2019, passant d'un 21% dels vots al 28%. Fet que els situaria com els guanyadors d'aquests comicis. Tanmateix, es quedaria lluny de la majoria absoluta. És aquí on entra a escena Vox. 

La formació d'extrema dreta seria clau perquè el PP pugui arribar a la Moncloa. Tot i això, la formació està lluny dels seus millors moments en els sondejos. Si bé el fracàs en la moció de censura no els ha passat una gran factura, des de la patacada electoral a Andalusia, la formació de Santiago Abascal s'ha estancat. Semblen haver arribat al seu màxim de vots: al voltant del 15%. Just el resultat que se li augura en aquesta enquesta. 

Entre els seus possibles aliats per arribar a la Moncloa, el PP no pot comptar amb Ciutadans. Malgrat que ha iniciat un procés de refundació, el partit no fa més que perdre suports i representació. Les eleccions generals no serien una excepció, ja que es quedaria amb un 2% dels vots i, per tant, fora de l'hemicicle. 

enquesta eldiario evolucio vot

Font: elDiario.es

Pel que fa als partits catalans, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Junts per Catalunya i la CUP, l'enquesta no dona detalls. Tots els partits que no són d'àmbit estatal queden reduïts a la categoria "altres", la qual ronda el 12,3%.