No hi ha hagut sorpreses. Els 52 diputats de Vox i un exdiputat de Ciutadans s’han quedat sols votant a favor de la moció de censura de l’extrema dreta a Pedro Sánchez, els 88 del PP, els dos trànsfugues d'UPN i el de Foro Asturias s’han abstingut i la resta del Congrés (201 vots en contra) ha tombat la idea de col·locar Ramón Tamames a la presidència del govern espanyol. En el 'No', al marge del PSOE i Podemos, s'hi han col·locat la resta de formacions parlamentàries, com ERC, Junts, la CUP, el PDeCAT, Bildu o el PNB. Aquest dimecres al migdia ha finalitzat a la cambra baixa el debat de la moció de censura, un mecanisme parlamentari que en les darreres hores ha servit perquè Sánchez fes campanya contra el PP, Yolanda Díaz presentés en seu parlamentària el seu nou partit Sumar, s’hagi reforçat la coalició de PSOE i Podemos, i s’hagi posat de manifest que Catalunya continua marcant l’agenda espanyola.

L’estratègia del govern espanyol per abordar aquest debat ha passat per prendre’s la moció de censura seriosament. “Estem satisfets per haver exposat el nostre programa”, asseguraven aquest dimarts fonts de la sala de màquines de La Moncloa, després que Pedro Sánchez fes un discurs d’una hora i mitja en el qual va convertir el PP en l’ase dels cops de la moció de censura. “Tant el PP com Vox busquen eliminar les polítiques progressistes”, assenyalaven aquestes mateixes fonts, a més de deixar clar que l’estratègia ha passat per mostrar els “dos models” amb possibilitats de govern que hi ha ara mateix a l’estat espanyol. L’únic moment del debat en el qual el president socialista va absentar-se va ser en la tarda de dimarts, quan van tenir el torn de paraula els grups parlamentaris que no protagonitzaven aquesta moció.

L’estratègia del president socialista s’ha pogut resumir també aquest dimecres en la intervenció del portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López. “La moció de censura ha servit per evidenciar el recorregut que té aquest govern, i que hi ha una majoria progressista”, ha bramat, a més de condemnar el PP per assenyalar el cas ‘Mediador’ i del ‘Tito Berni’ tot i els nombrosos casos de corrupció que arrosseguen els populars. Així, i tal com s'esperava, ha definit la moció de censura com un "bumerang" contra el partit liderat per Alberto Núñez Feijóo. 

 

Per la seva banda, la portaveu del PP a la cambra baixa, Cuca Gamarra, ha hagut de fer equilibris lloables per justificar l’abstenció del seu grup en la moció de censura. Els populars han buscat arguments per criticar la iniciativa del partit d'extrema dreta, protegir i mostrar "respecte" per la figura de Ramón Tamames i anticipar el final de la legislatura de Pedro Sánchez. “No hi votarem a favor per respecte dels espanyols, però no hi votarem en contra per respecte a vostè”, ha dit Gamarra referint-se al candidat de Vox, de qui ha explicat que comparteix la visió de “l’Espanya de la reconciliació i de la Transició”. Dit això, Gamarra ha assenyalat que la veritable moció de censura a Sánchez podrà produir-se durant aquest any electoral, a les urnes. 

Yolanda Díaz presenta Sumar i defensa la coalició amb el PSOE

Un dels moments més significatius d’aquesta moció de censura es va viure aquest dimarts, quan Pedro Sánchez va cedir el seu torn de rèplica a la vicepresidenta Yolanda Díaz. La també ministra de Treball va sortir al faristol del Congrés dels Diputats a fer una defensa aferrissada del govern de coalició i va fer, també, una presentació en seu parlamentària de Sumar, el nou partit polític que fa mesos que es troba en procés de gestació. Va denunciar que Tamames no fes una moció “constructiva, sinó destructiva” perquè hauria d’haver presentat un programa de govern. Així mateix, va lamentar la ja coneguda abstenció del PP i el “silenci” i “l’absència” d’Alberto Núñez Feijóo en aquest debat.

Ramón Tamames Moción censura
Ramón Tamames, durant la moció de censura / Foto: EFE

Catalunya, el català i l’autodeterminació

Una altra vegada, Catalunya ha tornat a protagonitzar bona part d’un debat al Congrés dels Diputats. En el primer cara a cara entre Pedro Sánchez i Santiago Abascal, el president del govern espanyol es va reivindicar com a garant de la unitat d’Espanya i del respecte per la Constitució. Per defensar la seva trajectòria per La Moncloa, Sánchez va recordar que abans que ell arribés a la presidència, Espanya “venia d’una Declaració Unilateral d’Independència el 2017” i d’una “descomunal crisi de convivència a heretada pel PP”. Va destacar, també, la presumpta disminució del suport a la independència i va condemnar el model de “confrontació” del PP vers Catalunya.

Per la seva banda, Tamames va nodrir el seu discurs de candidatura a la substitució de Sánchez a la presidència del govern espanyol de malediccions contra la llengua catalana, l’autodeterminació i la reforma del Codi Penal. El candidat de Vox va lamentar que el castellà “no es pugui parlar dins d’Espanya”, en relació a Catalunya; i va dir que la Generalitat persegueix aquesta llengua amb la col·laboració de l’executiu espanyol. És per això, també, que va demanar que els alumnes catalans facin un mínim del 25% de les seves classes en castellà. Com no podia ser d'altra manera, va assegurar que "l'autodeterminació no existeix" i va queixar-se de la reforma del Codi Penal. 

De fet, Cuca Gamarra ha carregat aquest dimecres contra Pedro Sánchez per haver "acceptat desprotegir l'Estat amb la derogació del delicte de sedició, afavorint els corruptes i permetent que els seus socis sabotegin obertament qüestions bàsiques de les nostres polítiques". "Quan hi havia sentències que no li agradaven, el govern va utilitzar els indults en contra del criteri propi del tribunal sentenciador i sense propòsit de rectificació d’aquells que havien estat condemnats", ha sentenciat Gamarra.