Sumar Galicia ha arribat a un preacord polític amb Podemos i Esquerda Unida-Izquierda Unida per concórrer en coalició a les eleccions gallegues que se celebraran el pròxim 18 de febrer. Així ho ha anunciat el portaveu de Sumar Galicia, Paulo Carlos, a l’acte de presentació de Marta Lois, actual portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, com a candidata a la Xunta, elegida per unanimitat per la promotora de Sumar Galicia. El pacte, que haurà de ser ratificat per totes les formacions a través dels seus processos interns, implicarà presentar-se sota “l’espai unitari de Sumar Galicia”. Aquest preacord arriba poc després de la trencadissa entre Sumar i Podemos al Congrés, amb la sortida dels morats del grup parlamentari, i de l’anunci que Irene Montero es postula com a candidata de Podemos en solitari a les eleccions europees del juny.

Poc després de l’acte de Sumar, el coordinador de Podemos Galicia, Borja San Ramón, ha anunciat que a les primàries que els morats celebren demà i divendres, i que havien de servir per dirimir entre les dues candidates que aspiren a liderar la llista, inclouran la pregunta sobre la proposta de coalició amb Sumar i EU-IU. San Ramón s’ha mostrat favorable a aquesta entesa i ha defensat que “és important que tots els vots de l'esquerra comptin”. Els resultats de la consulta es faran públics el dissabte.

Crides constants de Díaz a votar com el 23 de juliol

Des de Santiago de Compostela, la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, en un discurs amb constants apel·lacions a la necessitat d’anar a votar, ha fet una crida a prendre’s aquestes eleccions seriosament per aconseguir una mobilització que permeti “obrir un temps nou” a la Xunta de Galícia i evitar que el PP continuï governant-hi. Yolanda Díaz ha insistit que els populars “només guanyaran amb l’abstenció”, ha demanat centrar la campanya a convèncer que sí que es pot guanyar la Xunta i ha reivindicat que des del Ministeri de Treball han fet “més per Galícia que catorze anys de govern del PP”.

El que més ha repetit la vicepresidenta segona ha sigut la importància de mantenir l’esperit que va portar els gallecs a les urnes el passat 23 de juliol a les eleccions generals. En aquell moment, ha recordat Díaz, constantment es deia “que no hi havia res a fer” perquè el PP tenia les eleccions guanyades, però finalment Sumar va ser “la força decisiva” perquè Alberto Núñez Feijóo no arribés a la Moncloa. I aquesta és l’empenta que Sumar vol replicar ara. Votar “com ho van fer” aleshores, fer “el mateix” o votar “exactament igual”, les paraules que ha fet servir Díaz anaven canviant, però el missatge era idèntic: “Si la gent progressista fa el mateix que va fer el 23 de juliol, guanyarem les eleccions”.

I quins resultats va deixar el 23-J a Galícia? Sumar va ser la tercera força més votada, amb 179.000 vots, per darrere del PSOE, amb 487.000, i el PP, que va imposar-se amb 713.000 vots. Per blocs, les dretes van aconseguir més escons, però les esquerres van obtenir més sufragis: la suma de PP i Vox va rebre 793.000 vots que es van traduir en tretze escons (tots dels populars), mentre que el PSOE, Sumar i el BNG van arribar als 820.000 vots, 27.000 més, però es van quedar en els deu escons.

A la seva intervenció, Díaz ha descrit Marta Lois com a sinònim de “diàleg, afecte i grandíssima intel·ligència” i com una persona que ha estat capaç de liderar un grup parlamentari que “aglutina moltíssimes formacions polítiques” i que ara “torna a la seva terra” per emprendre “un viatge apassionant” per governar Galícia.

Aconseguir una “majoria progressista” que porti a un “canvi d’època”

Després de quatre mesos com a portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois ha decidit ara fer un “pas endavant” amb “serenitat i confiança” i convençuda que Sumar serà capaç de “canviar la història del país” després de comprovar el 23 de juliol que “hi ha una Galícia amb ganes de guanyar i que vol un govern progressista a la Xunta”. Igual que Díaz, a qui ha definit com “l’alma mater d’aquest somni polític”, ha abanderat els resultats del 23-J com a preludi d’un “canvi d’època”, ha reivindicat que hi ha un vot progressista que només Sumar, que serà la força “decisiva i determinant”, és “capaç de mobilitzar” i s’ha situat com a objectiu “aconseguir la majoria progressista”. “Vull que siguem la punta de llança d’una nova onada de drets feministes que posin a Galicia com a referència al conjunt de l’Estat”, ha rubricat.

També ha advertit a Alfonso Rueda, actual president de Galícia i candidat del PP, que prengui nota de Feijóo, que aquest estiu “ja es veia a la Moncloa” i ara està assimilant que està a l’oposició. “La supèrbia no és bona companya política de viatge”, ha etzibat.

Doctora en Ciència Política i professora de la Universidade de Santiago de Compostela, Marta Lois es va presentar a les eleccions municipals del 2015 amb la candidatura Compostela Aberta, un moviment ciutadà encapçalat per Martiño Noriega, i va ser regidora de Turisme, Igualtat i Promoció Econòmica de l’Ajuntament Santiago de Compostela entre el 2015 i el 2019.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!