El president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, ha anunciat que les eleccions a Galícia se celebraran el diumenge 18 de febrer del 2024. El president gallec ha decidit convocar els comicis en aquesta data i ho ha fet públic després d’una reunió ordinària del Consello de la Xunta. Rueda ha escollit el 18 de febrer després que aquest dimarts s’aprovessin els pressupostos de l'any entrant. "Galícia es va convertir en la primera comunitat d'Espanya a aprovar els seus pressupostos i l'1 de gener estaran plenament operatius", ha remarcat el mandatari del Partit Popular en roda de premsa, i ha subratllat que creu que a Galícia la Xunta "no deixarà de funcionar ni un sol dia”, per la qual cosa “seguirem governant”. Els del 2024 seran els pressupostos més alts de la història de Galícia, amb 13.200 milions d’euros, i Rueda ha recordat que és l’única comunitat que ha aprovat sempre els seus pressupostos quan tocava.

 

Juliol era la data límit

Rueda havia especulat amb la data en les darreres setmanes. El 2024 era any electoral a Galícia i, seguint el calendari previst, juliol era la data límit per convocar els gallecs a les urnes. Rueda no entén la data del 18 de febrer com un avançament electoral, donat que malgrat que els comicis el 2020 van ser al mes de juliol, estaven previstos per a l'abril, però es van haver d'ajornar amb motiu de la pandèmia sanitària.

Rueda va substituir Alberto Núñez Feijóo a la presidència de la Xunta el maig del 2022 i aquestes són les primeres eleccions que convoca com a cap de cartell del PP, que té 42 escons dels 75 del Parlament gallec. L’actual president gallec tindrà com a rivals electorals a Ana Pontón, del BNG (amb 19 escons) i José Ramón Gómez Besteiro, del PSdeG, amb 14 actualment, a l’espera de saber qui seran els representants de la resta de formacions com Sumar, Podemos, Vox o Anova. La campanya electoral començarà el 2 de febrer. Quan es publiqui la convocatòria al Diari Oficial de Galícia, prèviament, s'haurà dissolt automàticament el Parlament de Galícia.

Urkullu descarta coincidir data al País Basc

Alfonso Rueda ha explicat que ha telefonat aquest matí a Feijóo per comunicar-li la seva decisió “i que no se n'assabentés pels mitjans”. També en aquesta ha admès que ha telefonat “per deferència” al lehendakari, Íñigo Urkullu, després que les convocatòries autonòmiques a les dues comunitats coincidissin altres vegades.  Aquest cop, però, Urkullu ha descartat la possibilitat que tornin a coincidir les eleccions basques i gallegues. "No som Galícia", ha dit el lehendakari preguntat per aquesta possibilitat en els passadissos del parlament basc.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!