La portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, Marta Lois, serà la candidata de la formació per a les eleccions de la Xunta de Galicia, que se celebraran el pròxim 18 de febrer. L'anunci oficial del tindrà lloc aquest dimecres 27 de desembre, amb la presència de Yolanda Díaz, però, segons avança El Confidencial, diverses fonts han confirmat que la candidata serà Lois, qui forma part del cercle més proper de Díaz. D'aquesta manera, Sumar ha resolt ja la gran incògnita de qui ocuparà el lloc de cap de llista a Galícia, una decisió que arriba amb el compte enrere ja activat de cara al 18 de febrer.

Precisament, la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, serà l'encarregada de presentar la candidatura del partit a la Presidència a la Xunta de Galícia aquest dimecres. Lois va ser el primer nom que es va posar a sobre de la taula, ja fa més d'un any, quan es va constituir el moviment, segons informa Europa Press. Tanmateix, l'actual portaveu de Sumar va suggerir que el seu paper estava a la cambra baixa, però El Confidencial ha confirmat aquest dimarts que, finalment, Lois serà la cap de llista per al 18 de febrer.

Compte enrere per a Sumar per a les eleccions gallegues

La decisió arriba a contrarellotge, després que el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, anunciés fa cinc dies la convocatòria de comicis. Una situació que ha obligat a la formació de Yolanda Díaz a buscar de manera precipitada un candidat durant les últimes hores, per començar la precampanya. També a accelerar les converses amb la resta de partits per formar una coalició.  Anova, la formació nacionalista gallega sorgida del BNG, ja ha rebutjat totes les ofertes de Sumar per arribar a un acord, mentre que Izquierda Unida-Esquerda Unida té pendent anunciar la decisió final durant les pròximes hores.

La figura de Marta Lois

Marta Lois és professora universitària, però el 2015 va endinsar-se en la política municipal, vinculada amb les marees municipalistes i sense estar adscrita prèviament a cap partit. Va ser regidora d'Igualtat, Desenvolupament Econòmic i Turisme a l'Ajuntament de Santiago de Compostel·la del 2015 al 2019, i el 2023 va passar a ser diputada per A Corunya al Congrés, així com portaveu del grup parlamentari de Sumar a la cambra baixa. De cara a les eleccions, Lois podria compaginar la seva candidatura i preservar l'escó, una possibilitat a la qual es va acollir el 2020 el candidat de Galicia en Comú, Antón Gómez-Reino, qui va continuar a les Corts després de no aconseguir representació al Parlament autonòmic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!