Després dels indults “ràpids, limitats i reversibles” avui toca la reforma del delicte de sedició. Si diumenge El País apuntava com serà la mesura de gràcia que prepara el govern espanyol, avui dilluns posa el focus en com té intenció d’argumentar-la: amb la reforma del delicte de sedició. Una reforma anunciada abans de la pandèmia i que ara Pedro Sánchez començaria a tramitar amb l’objectiu, diu el rotatiu-portaveu de la Moncloa, de reforçar l’indult.

La reforma del delicte de sedició preveu rebaixar les penes per aquest delicte, considerades excessives per l’executiu (i també per almenys dos magistrats del Constitucional), argument que serviria per justificar davant del Tribunal Suprem “el perdó” als presos polítics en cas que es presenti recurs contra l’indult, una mesura que no descarten Vox i el PP. Un cop més, l’afany tàctic del govern del PSOE per justificar-se davant una opinió pública espanyola que rebutja l’indult dels presos polítics. Deu ser per això que els planteja “ràpids, limitats i reversibles”, vaja, que si hi tornen, els tornem a engarjolar.  Millor deixar-ho lligat. I més quan la dreta ja ha posat en marxa la seva maquinària per aprofitar els indults per arremetre contra el PSOE per fer-los fora de la Moncloa: recollida de signatures, mocions als ajuntaments i la sempre previsible manifestació a la plaça Colón. Ja tenen l’experiència de la campanya contra l’Estatut.

Croada a l'alça

En paral·lel, el trident mediàtic de la dreta segueix amb la seva croada contra els indults. Així, El Mundo entrevista el president del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, el reconegut (?) Lorenzo del Río, que recorda a Pedro Sánchez que els indults no es poden atorgar per criteris de rendibilitat. A les mateixes pàgines, el fracassat candidat de Ciutadans a Madrid, abans advocat de l’Estat, Edmundo Val, sosté en un article d’opinió que amb els indults s’adulterarà la història. Ho diu aquell que va abandonar l’advocacia de l’Estat perquè no el van deixar acusar els presos polítics d'un delicte de rebel·lió. La sedició, a parer seu, es quedava curta.

La Razón, més subtil, mostra al PSOE quins efectes poden tenir les mesures de gràcia entre el seu electorat, amb la pèrdua de suports a les pròximes eleccions a Andalusia i Castella-La Manxa. Per contra, l’ABC llança aquest missatge: mira aquests del PSOE i Unidas Podemos, volen indultar els presos, però en canvi pretenen castigar amb presó els provida que protestin davant clíniques que practiquen avortaments.

El quiosc català, però, mira cap a una altra banda. El triplet de Barça femení és la imatge que s'emporta tot el protagonisme a les portades, on el manifest que han signat més de 200 entitats i institucions en favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat és la notícia més destacada.

elpais

MUNDO 31 maig

RAZON 31 maigABC 31 maig

PERIODICO 31 maig

lavanguardia

elpunt avui

ARA 31 maig

Imatge principal, la reforma del delicte de sedició al Codi Penal / Efe