Després de la trucada amb Pedro Sánchez, el president Pere Aragonès ha comparegut aquest dissabte des de l'Estany d'Ivars (Urgell) per refermar la necessitat d'obrir "una etapa de negociació" amb el govern espanyol.  "Això no ho arreglarem en dos dies. Caldrà molt esforç. La millor manera és anar amb un ampli consens de la societat catalana", ha assegurat Aragonès, defensant la seva aposta per l'amnistia i el referèndum.

El president ha revelat que durant la conversa amb Sánchez van tractar diferents temes, tot i que no tots en profunditat. Per això, s'han compromès a formalitzar la negociació entre els dos executius en una reunió presencial a la Moncloa aquest mes de juny a la Moncloa que, per ara, no té data concreta. "Anirem en tots els espais a negociar amb el govern espanyol. Hem d'obrir una etapa de negociació, nosaltres hi anem amb tota la fermesa", ha defensat.

Retornar el conflicte polític a la política

Durant una visita institucional al Pla d'Urgell en el context del Dia Mundial del Medi Ambient, Aragonès ha remarcat que el conflicte entre Catalunya i Espanya és profund i "té unes arrels històriques que en els darrers anys s'ha expressat en forma de repressió". Una repressió que recentment ha estat reconeguda per organismes internacionals com en el darrer informe del Consell d'Europa, ha puntualitzat.

Visita Aragonès Urgell / ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la visita que ha fet aquest dissabte a l'edifici de Cal Sinén, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana. / ACN

Davant això, el president republicà aposta per asseure's amb el govern de Sánchez i posar sobre la taula un referèndum d'autodeterminació i l'amnistia per presos i represaliats. "Són grans consensos de país, la solució és votar i la llibertat. És important situar el conflicte polític on toca, fora dels tribunals i tractar-lo política", ha destacat Aragonès. 

Amb uns possibles indults a l'horitzó, Aragonès ha reiterat que, tot i que la seva proposta és l'amnistia, no s'hi oposaran. "Si el govern espanyol ha de prendre una decisió que alleugi el patiment als presos, que la prengui. Nosaltres no ens hi oposarem, però sent molt conscients que la nostra proposta és l'amnistia".

 

Imatge principal: El president Pere Aragonès en la compareixença d'aquest dissabte des de l'Estany d'Ivars (Urgell). / ACN