Deu anys després, la causa segueix sent la mateixa. En un moment en què la immersió lingüística es veu amenaçada a Catalunya i a la resta dels Països Catalans, la plataforma Somescola ha anunciat que engegarà un nou cicle d'accions i mobilitzacions de protesta contra la sentència, després que la permanent de l'organització es reuneixi demà dijous dia 25 de novembre. Així, l'entitat "seguirà amb la tasca engegada fa deu anys, per tal de coordinar totes aquelles persones i entitats que es comprometen a actuar de manera activa en suport del model educatiu català, sigui amb mobilitzacions, accions als centres i als carrers, i suport als centres educatius i docents". 

En un manifest publicat aquest dimecres, l'endemà de fer-se pública la decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% de castellà a les aules, Somescola ha instat les institucions del país a blindar el consens social compartit sobre el model de l'escola catalana, "aprofitant el marc polític generat per una majoria àmplia del Parlament amb el Pacte Nacional per la Llengua". Alhora, la plataforma ha fet una crida "al conjunt de la societat catalana a mobilitzar-se per defensar el model educatiu català i a reforçar el treball conjunt per consolidar-lo, protegir-lo i millorar-lo".

Missatge al govern espanyol

El manifest va més enllà de Catalunya i "insta el govern espanyol a respectar aquests grans acords avalats també legislativament per una àmplia majoria parlamentària". I és que "el model d'escola catalana és un consens social compartit per un ampli ventall de la societat catalana, que ha de seguir contribuint a la cohesió i a la progressió social, i a la igualtat d'oportunitats en aquest país, amb la finalitat de construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure".

Així mateix, la plataforma ha assegurat que la sentència és "un nou intent d'agressió al model d'escola catalana i el seu enfocament pedagògic". "Somescola considera intolerable la intrusió dels tribunals per regular el model i la política educativa del país", ha afegit l'entitat. De fet, ha assenyalat que "sentències com la del TSJC abonen arguments falsos i perillosos d'instrumentalització política de l'educació i de la llengua". 

La sentència no és un cas aïllat

Finalment, l'organització ha recordat que "aquesta sentència no representa un cas aïllat". "Els continus atacs polítics i judicials contra la llengua catalana i l'educació en català responen a una voluntat de minoritzar la llengua catalana en tots els seus usos socials, fins al punt que els diferents àmbits d'actuació en català, inclòs el model d'escola catalana, viuen sota una amenaça permanent", ha explicat la plataforma. I és que només cal remetre's als darrers informes del Departament d'Educació: més d'un 28% de l'alumnat no fa servir mai o gairebé mai el català a l'escola.

Somescola és una plataforma que va néixer fa deu anys per defensar el model d'escola catalana i fer front als atacs del Tribunal Suprem contra el model d'immersió lingüística. El seu grup promotor està format per 54 entitats, de les quals destaquen el sindicat Ustec - Stes, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural o la Intersindical - CSC, entre moltes altres organitzacions.

 

Imatge principal: Manifestació de Somescola per la immersió lingüística, celebrada el 2018 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona / ACN