La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat aquest divendres que des del Departament de Cultura impulsaran la Llei de drets culturals que "reconegui el dret essencial d'una persona a l'expressió cultural i a tenir accés a la producció cultural del país". Així ho ha anunciat en la seva primera compareixença en la Comissió de Cultura del Parlament, recollida per l'ACN. Garriga ha anunciat també una nova Llei de patrimoni cultural català i un protocol contra violències masclistes en equipaments culturals, que Cultura elaborarà amb el Departament d'Igualtat i Feminismes. La consellera ha fet també una crida als grups parlamentaris per consensuar un Pacte nacional per la llengua

Pacte nacional per la llengua 

Garriga ha manifestat que el model català de política lingüística necessita "una revisió a fons" i ha indicat que "cal avançar cap a un model plurilingüe autocentrat i reforçar la seguretat lingüística de les persones". En aquest sentit, ha dit que han augmentat el rang de la direcció general de política lingüística i l'han convertit en secretaria de política lingüística.

La consellera de Cultura ha fet una crida als grups parlamentaris per acordar un pacte nacional per la llengua i a treballar per la normalització del català. "Necessitem que tots els grups parlamentaris us comprometeu amb la diversitat i la riquesa lingüística d’aquest territori, i per això us allarguem la mà per col·laborar en aquest Pacte Nacional per la Llengua", ha manifestat.

Llei de drets culturals

A l'inici de la intervenció, la consellera ha afirmat que és una prioritat del Departament de Cultura "reprendre l’activitat cultural com més ràpidament millor i donar resposta a la precarietat que abans de la crisi ja existia en el món cultural, i que s’ha accentuat" amb la pandèmia. Ha detallat que el 2021 s’ha aconseguit mobilitzar 26 milions d’euros addicionals per la cultura, més enllà del pressupost previst fins ara pel Departament, i l’any 2020 el nombre d’euros addicionals van ser de 50 milions.

Garriga ha anunciat que des del Departament de Cultura impulsaran la Llei de drets culturals que "reconegui el dret essencial d'una persona a l'expressió cultural i a tenir accés a la producció cultural del país. Presentarem al Parlament un projecte de llei que garanteixi els drets culturals". Ha assegurat que cal garantir el dret a la cultura com s'ha garantit el dret a la salut, l'educació i la justícia social.

Aquesta llei de drets culturals farà èmfasi, ha desgranat, en la necessitat de garantir que les activitats culturals siguin inclusives i que cap col·lectiu en quedi al marge per causes econòmiques, socials o de qualsevol altre tipus. Per altra banda, la titular de Cultura ha anunciat l'increment de la presència i millora de criteri de gènere en les línies d'ajut i la redacció d'un protocol contra violències masclistes en els equipaments culturals que Cultura elaborarà amb el Departament d'Igualtat i Feminismes.

Llei de patrimoni cultural català

Garriga ha anunciat també una nova Llei de patrimoni cultural català. "A Catalunya tenim una regulació normativa del patrimoni cultural dels anys 90", ha apuntat. La consellera ha afegit que l'experiència, els coneixements acumulats, l'avenç de la tècnica, els referents internacionals i l'evolució del concepte de patrimoni cultural fan "necessari actualitzar i modificar" la normativa. Ha considerat que l'objectiu de la nova llei és "donar major presència i rellevància al patrimoni cultural".

En aquest sentit, la titular de Cultura ha indicat que caldrà un desenvolupament del pla d'arxius cap a una nova Llei d'arxius, que evolucioni en aspectes derivats de la digitalització, la gestió i preservació de la informació digital. Una altra de les accions serà la creació del Programa Cultura Inclusiva, que el Departament treballarà amb el sector cultural públic i privat, i garantirà una programació concreta, oberta i estable adreçada especialment als col·lectius més vulnerables.

 

Retrets del PSC, Cs i Vox 

Durant la presentació dels principals eixos del Departament de Cultura, la diputada del PSC Rocio Garcia, ha retret al Govern de no tenir en compte la llengua castellana i ha recordat que "en el país no només hi ha una cultura i una llengua, sinó que les hem d'escoltar i incorporar totes".

Per la seva banda, el diputat de Vox Manuel Jesús Acosta ha lamentat que la cultura a Catalunya està enquistada en l'obsessió separatista que imposa la llengua catalana i ha qüestionat el servei dels mitjans de comunicació públics: "És tenir una mentalitat plural destinar 240 milions d'euros per mantenir una televisió i ràdio públics que no emeten programes en castellà, la llengua de més de la meitat dels catalans?", ha preguntat.

En la mateixa línia, la diputada de Cs Anna Grau ha demanat que s'acabi la hispanofòbia i el menyspreu a la llengua castellana, i li ha atribuït a la consellera un to "més amable, educat i institucional" que la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Jo no se quan s'acabaran els infantilismes infames que han limitat l'acció cultural a casa nostra i fora. És lamentable que durant generacions senceres de polítics la cultura catalana hagi quedat simplificada a una cosa tan cutre com ser anti-espanyol, és la manera més segura de morir i d'arribar a la insignificança, de generar desafecció", ha sentenciat.

 

Foto principal: la consellera de Cultura, Natàlia Garriga / Sergi Alcàzar