Més peticions al govern central i la JEC per agilitzar el tràmit del vot exterior però cap resposta clara, de moment, sobre les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya. Tant és així, que fins i tot saber quan votarem és una resposta que no es pot assegurar amb claredat.

En una roda de premsa, el conseller d'Acció Exteriors, Bernat Solé, ho ha confirmat: "Hi ha acord i consens en la necessitat de disposar d'un quadre d'escenaris per decidir als voltants del gener l'efectivitat de les eleccions i el manteniment de la data vàlida pel 14 de febrer". Per tant, cal esperar.

Cal recordar que el president del seu grup parlamentari d'Esquerra, Sergi Sabrià, va demanar posposar-les al mes de març si no es podia garantir el vot universal que la Covid pot obstaculitzar en algunes persones: "Això no serà com en les darreres eleccions a Galícia". En l'elecció de la Xunta, prop de 200 persones van quedar-se a casa per aquesta malaltia.

Demana canviar el sistema de vot a l'exterior

Centrant-nos en el vot dels catalans i catalanes a l'exterior, Solé admet que cal canviar el sistema però és massa tard: "A dia d'avui, al no haver una convocatòria electoral que serà dilluns segurament, no podem preveure el calendari ni el nombre de dies que guanyaríem amb aquest sistema. Però precipitar la tramesa ho facilitaria molt".

Quina és l'alternativa? Solé explica la metodologia que asseguraria no perdre vots de l'exterior. Ara, el ciutadà sol·licita votar i se li tramita la targeta censal i el sobre on haurà de dipositar-la. Un cop s'han aprovat les candidatures es realitza aquest procés que demora el calendari i fa que la persona hagi d'emetre el seu vot tard. A més, com que el vot és certificat, sovint genera problemes i "es perden vots".

Des del Govern, el que es demana és que tota aquesta tramesa es pugui gestionar abans de l'aprovació definitiva de les candidatures. D'aquesta manera, en el moment que ja es publiquin, el mateix votant pugui anar a imprimir-les i dipositar-les al sobre que ja haurà rebut amb antelació de forma "àgil i ràpida". Solé demana descarregar-se unes butlletes, malgrat que encara no siguin oficials ja que depèn del sí de la Junta Electoral Central.

La sol·licitud més urgent que fa el conseller és derogar l'actual sistema de vot. Com que "ho veu complicat" que es pugui transmetre el més aviat possible, ha presentat una solució que passa per una mena d'autogestió del votant exterior. Les esperances, ara mateix, estan dipositades en aconseguir tard o d'hora el sistema del vot electrònic.