És l'eterna pregunta i amb el compte enrere activat per a les eleccions, sembla obligatori plantejar-ho a qualsevol membre del Govern: el 14 de febrer hi haurà eleccions. El president del grup d'ERC al ParlamentSergi Sabrià, tampoc parla de futuribles sense les dades a la mà, però sí que hi ha posat condicions.

En una entrevista a RNE, ha assegurat que la reunió entre diferents grups parlamentaris, el paper de la conselleria encarregada i la feina feta van a bon ritme i hi ha una entesa aparent: "Vam estar treballant per definir les condicions d'aquestes votacions, el clima és bo".

No vol que això sigui Galícia

El referent, o en aquest cas, el mirall a no seguir és el model de Galícia. Per Sabrià, l'objectiu és que tothom pugui anar a votar: "El vot universal s'ha de complir; tots els que tenen dret a votar, han de votar. El que no pot passar és com a Galícia, on grups ingents no van poder votar". 

Així doncs, si la tendència de l'Rt i les dades, després de celebrar festes amb un pla de Nadal finalment acceptat, significa que hi ha una tercera onada, no es descarta ajornar les eleccions: "Si hi ha una situació de confinament com al mes de març, s'hauria de deixar per a més endavant. Avui podríem votar, s'entén? Però s'ha de definir la línia en la qual s'hauria de suspendre i deixar-ho per un o dos mesos". I reitera el missatge: "Hi ha d'haver eleccions, toca reforçar el Govern, però la prioritat no és que es pugui votar, sinó que pugui votar tothom". 

Què va passar a Galícia?

El passat mes de juliol es va anunciar que les persones que donessin positiu per coronavirus no podrien anar a votar a les eleccions autonòmiques del 12 del mateix mes. No obstant això, els contactes estrets que estaven en quarantena sí que ho van poder fer prenent mesures de prevenció.

Una situació similar es va produir al País Basc. Els càlculs estimats per ambdues comunitats autònomes són que més de 200 persones a Galícia i el País Basc, respectivament, no van poder emetre el seu vot.

Budó, més confiada

En paral·lel a les declaracions de Sabrià, la portaveu del Govern i diputada de Junts, Meritxell Budó, no preveu cap escenari que no sigui anar a votar. En una entrevista a Aquí Cuní de Ser Catalunya, no nega el condicionant de les dades epidemiològiques, però es mostra convençuda que tiraran endavant i així "ho ha demostrat" el seu partit, del qual ha destacat les primàries que s'han celebrat. A més, considera que són una necessitat perquè el govern està "en funcions i no té president".