El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha assegurat que celebrar les eleccions el 14 de febrer restaria legitimitat al procés electoral. El titular d'Exteriors ha fet aquestes declaracions a Catalunya Ràdio l'endemà que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspengués cautelarment el decret que ajorna les eleccions del 14-F.

Els comicis es mantenen de moment en la data inicial. El tribunal ha acceptat les mesures cautelaríssimes que demanava un dels recursos, presentat per un particular. Argumenta que és una decisió "instrumental", perquè no aturar el comptador de les eleccions impediria que es poguessin celebrar el 14 de febrer si finalment s'estimessin els recursos. 

El pic de la pandèmia

El conseller ha recordat que durant la campanya electoral, que està prevista entre el 29 de gener i el 12 de febrer, "s'assolirà el pic de la pandèmia" i que, per tant, "unes eleccions el 14 de febrer posen en risc la salut de les persones i la legitimitat del procés".

Segons Solé, la legitimitat d'uns comicis passa perquè les candidatures puguin explicar els seus projectes: "Si arribem al pic de la pandèmia, això no es podrà explicar bé", ha afegit. Un altre fet que podria restar-hi legitimitat, segons el conseller, seria "la baixa participació".

Solé ha matisat que no hi ha un indicador concret sobre quina participació legitima unes eleccions, però ha apuntat que per anar bé hauria de ser similar a la que s'ha tingut en eleccions anteriors. "Molta gent podria percebre que anar a votar de forma presencial no és segur. Pot haver-hi por", ha explicat. 

El decret d'ajornament

La taula de partits es va reunir divendres passat, 15 de gener, i va decidir ajornar les eleccions fins al proper 30 de maig. En les darreres hores alguns experts han dit que el decret redactat pel vicepresident Pere Aragonès no era prou rigorós. Sobre això, Bernat Solé ha volgut subratllar que el decret és rigorós, "ja que totes les decisions que es prenen es fan amb l'assessorament d'experts".

Així doncs, el conseller ha indicat que un cop el Govern tingui la decisió definitiva del TSJC sobre la data de les eleccions es tornarà a convocar la taula de partits: "Aquesta eina ja ens va permetre arribar a la unanimitat a l'hora de decidir ajornar els comicis".

El Govern ha fet públics els informes en què assegura que es basa la decisió d'ajornar les eleccions del 14-F fins al mes de maig, així com els arguments jurídics que sustenten el decret per a la suspensió dels comicis signat divendres passat pel vicepresident Aragonès. Segons aquests documents, Salut ha apuntat que el mes de maig hi haurà un bon nivell d'immunització gràcies al procés de vacunació, mentre que l'informe del Gabinet Jurídic ja pronostica escasses possibilitats davant d'un recurs com el que hi ha en marxa al TSJC.