El govern de Pedro Sánchez pot veure com els seus propis socialistes el desafien a la plaça Colón de Madrid el proper diumenge 13 de juny. Militants però també polítics destacats d'aquesta formació defensen que és la societat civil qui convoca la manifestació contra els indults als presos polítics independentistes i per això, consideren que la seva assistència no va lligada a la dreta espanyola del PP, Vox i Ciutadans que sí han confirmat que hi seran.

Unión78, "plataforma cívica" fundada per l'exdiputada d'UPyD Rosa Díez, és l'encarregada d'organitzar la protesta. I, de moment, ja han confirmat assistència alguns membres del PSOE. A tall d'exemple, Francisco Vázquez, exalcalde de la Corunya; Eligio Hernández, exfiscal general de l'Estat; César Antonio Molina, ministre de cultura amb el govern de José Luis Zapatero; o José María Múgica, exmilitant del PSOE i fill de Fernando Múgica, assassinat per ETA. Tot i que aquest darrer ja ha avançat que no es desplaçarà fins a Madrid però dona tot el seu suport.

La Moncloa reitera que no hi hauran socialistes

Aquests noms, sumat a l'oposició contra els indults de Felipe González o Alfonso Guerra, topen amb la contundència amb què des de la Moncloa estan convençuts que els socialistes no hi seran a Colón. La portaveu i ministra d'Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que "només hi haurà gent de dretes" perquè els socialistes no volen manifestar-se "al costat d'Abascal, Villacís o Casado".

La realitat presenta fugues. Els raonaments que donen alguns dels que sí hi seran són totalment oposats al que defensa la Moncloa. Francisco Vázquez veu "molt positiu" retrobar-se a Colón ja que és "una concentració constitucionalista on conflueixen l'esquerra, la dreta i el centre que es reuneixen per defensar els valors constitucionals", en declaracions al diari El Español.

Eligio Hernández, jurista de llarga trajectòria, està convençut que els indults "tan sols serviran perquè els separatistes encara vagin més crescuts" i tira d'història per defensar el no: "Els indults que el govern de la República va concedir l'any 1932 als colpistes els van enfortir i fins i tot van provocar que es tornessin a alçar". Així doncs, compara el feixisme del dictador Francisco Franco amb l'independentisme català. I sobre la qüestió del penediment, també s'hi suma: "Han anunciat que ho tornaran a fer. O sigui que m'estan dient que la sentència del Tribunal Suprem per unanimitat és una barbaritat?".

"Viuen en un hotel de deu estrelles"

César Antonio Molina lloa que la manifestació "deixi el protagonisme a la ciutadania" i recorda que no es pot perdonar el referèndum de l'1 d'octubre perquè "van voler trencar una nació de 500 anys d'història". Per acabar-ho d'adobar, compara la situació dels presos i preses amb una vida de luxe: "Estan en una presó com si estiguessin en un hotel de deu estrelles. Ja m'agradaria que els milions d'aturats que hi ha a Espanya o els qui pateixen a les cues dels menjadors socials poguessin ser tractats com ells".

cesar antonio molina

Imatge d'arxiu de l'exministre de Cultura del PSOE, César Antonio Molina / Font: Wikipedia

Cal recordar que Unión 78 la integra també exsocialistes. Un dels qui més s'ha posicionat en els darrers dies és Jesús Cuadrado, exdiputat i exsecretari general del PSOE a Zamora i assegura: "Diran que Colón és l'Espanya feixista però hi haurà gent del PSOE a la plaça".

Fotografia de portada: imatge d'arxiu de la darrera manifestació a Colón contra l'independentisme català