La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha arxivat la sol·licitud de Pilar Zabala, germana de José Ignacio Zabala, un dels dos etarres segrestats i assassinats pels GAL el 1983, per investigar l'expresident espanyol Felipe González, amb l'argument que es tracta de fets prescrits.

Aquesta decisió l'ha anunciada la nova plataforma B-Egiaz, que promourà la investigació dels crims dels GAL, en una roda de premsa on, a més de Zabala, han comparegut María Jáuregui, filla de l'assassinat per ETA José María Jáuregui, l'actor Juan Diego Botto, fill d'un dels assassinats i desapareguts en la dictadura militar argentina del dictador Videla, i la historiadora María del Olmo.

En el seu escrit, la Fiscalia exposa que tant si es considera com a referència el moment que es van identificar els cossos de Joxi Zabala i José Antonio Lasa, el 1995, com si es pren la data del seu assassinat a mans dels GAL, el 1993, el termini de 20 anys que estableix el Codi Penal per investigar qualsevol responsable no identificat ja s'ha complert.

Zabala assegura que ha aportat nova documentació, entre la qual hi ha un informe desclassificat de la CIA nord-americana, del qual "es dedueix" que els serveis d'intel·ligència espanyols i francesos estan en possessió d'informació que apunta a la participació de Felipe González "en l'impuls, o, almenys, en l'autorització" de la creació de l'organització terrorista GAL.

Ha indicat que esgotarà "tots els recursos judicials", a escala espanyola i internacional, per aclarir la creació i els crims d'aquests grups, entre els quals hi ha el del seu germà i el de Lasa, pels quals el general Rodríguez Galindo i altres funcionaris públics i guàrdies civils van ser condemnats a penes d'entre 67 i 71 anys de presó, que van ser augmentades pel Tribunal Suprem.

Segons la seva opinió, es tracta de delictes de "lesa humanitat" i Nacions Unides "obliga" els estats a investigar aquesta mena de crims. "És una veritat que se'ns nega un cop i un altre. Però la veritat mai prescriu", ha assenyalat.

Entre les mesures que durà a terme B-Egiaz, Zabala ha anunciat que escriuran cartes a membres del govern espanyol per sol·licitar una audiència.

Per la seva banda, María Jáuregui ha demanat a l'Executiu que sigui "valent" i que assumeixi "la seva part de responsabilitat". "Qualsevol víctima, per poder tancar ferides, necessita conèixer la veritat", ha conclòs.

A la fotografia principal, Pilar Zabala, germana de José Ignacio Zabala, assassinat pels GAL i enterrat en calç viva