El Síndic de Greuges ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que ampliï quatre dies més el termini per poder sol·licitar el vot des de l'exterior per a les pròximes eleccions, previstes a hores d'ara pel proper 14 de febrer.

A través d'un comunicat, el Síndic ha explicat que durant quatre dies, entre el 15 i el 19 de gener, es va deixar sense efectes la convocatòria electoral acordada pel Govern i la majoria de partits al Parlament. Precisament, el 19 de gener era el dia en què s'acabava el termini per sol·licitar el vot des de l'exterior després que la JEC ja aprovés un acord de caràcter excepcional, ja que inicialment s'acabava el 16 de gener.

Ara, però, com a conseqüència d'aquests quatre dies en què les eleccions van estar convocades pel llunyà 30 de maig mitjançant un decret suspès per les mesures cautelars del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Síndic ha demanat corresponentment quatre dies més per a tots aquells votants que viuen a l'estranger i que no van sol·licitar perquè els comicis havien estat desconvocats.

"La situació en què es trobava el procediment de sol·licitud de vot des de l’exterior després de l’aprovació del Decret 1/2021 era que els catalans residents a l’estranger disposaven encara de quatre dies per poder tramitar la seva sol·licitud per poder votar. Avui, però, aquest termini ja ha expirat. Davant d’aquest fet, amb la voluntat de garantir el dret de sufragi actiu dels ciutadans residents a l’estranger, i dels temporalment absents, el Síndic demana a la Junta Electoral Central d’ampliar, com a mínim quatre dies més, el termini per poder demanar el vot des de l'exterior", ha instat l'entitat.

Aquesta petició del Síndic se suma a la que ja va fer el conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, que va demanar per carta a la JEC que ampliés al "màxim possible"​ el termini per a la sol·licitud del vot dels electors residents-absents que viuen a l'estranger, l'anomenat CERA (Cens Electoral de Residents Absents).

Un embolic més

Aquesta incertesa en la data de les eleccions està provocant autèntics embolics en els tràmits burocràtics que es requereixen perquè el dia que toqui votar estigui tot a punt. Precisament, fa un parell de dies el mateix conseller Solé va enviar un correu als ajuntaments en què els instava a reprendre "tots els tràmits del procés electoral" i els donava 48 hores per escollir i formar les meses electorals.

 

Imatge principal: El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en una foto d'arxiu / ACN