La Conselleria d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència que dirigeix el republicà Bernat Solé ha enviat aquest dimarts un correu als ajuntaments instant a reprendre "tots els tràmits del procés electoral" després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre, de forma cautelar i provisional, l'ajornament de les eleccions al Parlament.

Segons un correu que la Conselleria responsable de l'organització dels comicis ha emès als alcaldes i secretaris dels ajuntaments catalans i a què ha tingut accés Europa Press, els consistoris han de procedir a l'elecció dels representants de l'administració i a l'elecció dels membres de les taules, a aquests últims "entre avui i demà". És a dir, en 48 hores.

Fonts de la Conselleria descarten sol·licitar una ampliació d'aquest marge temporal perquè "els terminis ja són molt justos" i l'efecte podria ser de castell de cartes: si es retarda el sorteig, es retarda la notificació als triats i, en un context de pandèmia, això pot derivar en problemes per trobar substituts si hi ha persones vulnerables que demanen quedar exemptes de la seva obligació electoral.

Segons la llei electoral, els membres de cada mesa són designats per sorteig públic entre la totalitat de les persones incloses a la llista d'electors de la mesa corresponent, que sàpiguen llegir i escriure i siguin menors de 70 anys, si bé a partir dels 65 anys podran manifestar la seva renúncia en el termini de set dies.

Pugna entre el TSJC i el Govern

El TSJC ha estimat les mesures cautelaríssimes sol·licitades en una demanda d'un particular contra el decret que va ajornar les eleccions catalanes del 14 de febrer fins al 30 de maig. Així doncs, amb aquesta decisió de la secció 5a del Contenciós Administratiu del TSJC, queda suspès el decret que convoca les eleccions per al 30 de maiges manté en vigor el que les convoca per al 14 de febrer. Ara bé, en els propers dies el TSJC haurà d'entrar en el fons de la qüestió i prendre una decisió sobre si l'ajornament s'ha fet bé i sobre si la pandèmia obliga a buscar una altra data.

Aquesta acció del Govern contrasta amb la reacció del seu vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, qui ha anunciat que l'Executiu "al·legarà i defensarà els arguments jurídics" davant el tribunal. El coordinador nacional d'ERC també ha assegurat que el Govern donarà "totes les certeses per protegir la vida de la gent, els drets democràtics i la sobirania de Catalunya, com hem fet fins ara". "Exigim claredat de totes les parts deixant els interessos al marge", ha instat.