Després de la seva tornada de l'exili, l'ara diputada d'ERC Meritxell Serret ha defensat que calen canvis en el funcionament del Consell per la República. L'exconsellera no es va sumar a aquest projecte tot i ser a Brussel·les exiliada amb els seus companys, que sí que ho van fer. En una entrevista a La2 aquest dimecres, Serret ha assegurat que cal canviar les dinàmiques internes d'aquest òrgan, principal motiu de conflicte entre ERC i Junts. Al seu entendre, cal que es converteixi en un òrgan més transversal i una eina útil al marge del Parlament.

Els nous reptes

Tot i que ha descartat formar part del nou Govern, Serret ha defensat l'estratègia d'ERC i ha confiat que el govern espanyol respondrà al conflicte. En aquest sentit, ha considerat que el fet que l'Estat hagi reconegut que hi ha un problema polític i hagi cedit a seure en una taula amb l'executiu català "ja és un èxit venint d'on veníem". És per això que hi té esperança, a diferència de Junts i la CUP.

Serret ha defensat que l'amnistia és "necessària per encaminar la solució del conflicte", però ha afirmat que no aniran mai en contra d'una mesura que alleugereixi patiment, com els indults. "Hi ha més de 3.000 persones represaliades en situacions similars. La solució és l'amnistia perquè cal una desjudicialització general. Seurem a la taula tenint clar on volem arribar: que la gent voti", ha manifestat.

 

L'exili

D'altra banda, en un vessant més personal, l'exconsellera ha explicat com va viure l'exili i com ha estat el retorn a casa i a la primera plana política."Mai vaig tenir la sensació de fugir de la justícia perquè sempre vaig estar a disposició de la justícia a Brussel·les. La sensació era d'estar en una pel·lícula on el guió ja estava escrit", ha relatat, tot confessant que al principi es plantejava tornar.

 

Ara té dubtes sobre el seu retorn judicial en mans de Llarena: "No sé quan serà el judici. Hem tancat la fase d'instrucció, i ara comença la intermèdia fins a començar el judici. Però no tenia sentit continuar a Brussel·les. A escala personal, en aquesta fase de diputada, he fet el que tocava. A escala judicial, ja ho veurem".

La situació de Serret 

Serret va tornar des de Brussel·les per ser diputada per ERC al Parlament i va comparèixer a l'alt tribunal amb l'advocat Iñigo Iruín. Aleshores, l'exconsellera va assumir el "mandat democràtic" que tenien l'1-O malgrat els avisos que van rebre del Tribunal Constitucional i va reiterar la seva aposta per una “solució política i democràtica d’un conflicte polític que mai hauria d’haver acabat als tribunals de justícia".  

El jutge instructor de la causa de l'1-O al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va tancar el sumari contra l'exconsellera i ara diputada d'ERC Meritxell Serret tan sols una setmana després de prendre-li declaració en el seu retorn de l'exili. D'aquesta manera, continua el seu processament i comença el compte enrere pel judici.