El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha expressat prevenció sobre el Consell per la República, tal com ara està formulat, en una entrevista al programa Tot es mou de TV3. Junqueras ha insistit que el temor d'ERC que hi pugui haver una supeditació del president a la institució de l'exili i ha insistit que "la presidència no ha de ser tutelada, ni vigilada, ni controlada per ningú més enllà de les majories parlamentàries".

Junqueras ha situat el Consell per la República com un organisme més, i li ha demanat també una reforma. "Tenim respecte per tothom, i pensem que qualsevol organisme ha de tenir una responsabilitat. Qualsevol organisme ha de tenir una validació democràtica, i una responsabilitat a rendir comptes. Convidem a reformular el Consell per la República. Nosaltres celebrem que Òmnium, l'ANC i altres espais comparteixin el posicionament d'ERC per revisar-ho", ha afegit.

La discussió de fons és si el Consell per la República ha de ser el lloc on es debat i decideix l'estratègia del procés independentista, què fer si fracassa la taula de diàleg amb el govern espanyol, amb el període de 2 anys de coll que demana ERC.

El líder d'ERC ha replicat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després que aquest matí ha demanat paciència als republicans per poder "madurar les negociacions" entre els dos partits. "No és un problema de paciència, és un problema de servei al país, d'eficàcia. Si fos per paciència, n'hem demostrat molta. La qüestió rellevant de veritat és que necessitem un govern", ha assegurat Junqueras.

Ha deixat clar que ell no negocia amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, a la presó de Lledoners, almenys de forma decisiva. "Des d'aquí a la presó ajudem, com qualsevol està fent a tot arreu", ha indicat.

Avui per cert, no hi ha hagut negociacions formals entre ERC i Junts. De totes maneres, Junqueras ha urgit a formar govern i deixar el govern en funcions. "Compartim el sentir de la majoria del país, i tant que cal un govern. Millor tenir un govern que treballi que no tenir-ne ni un. Especialment en aquests moments en què necessitem construir la societat i l'economia. Fem un govern que treballi per a la gent del país, i el serrell que hi pugui haver ja el resoldrem", ha apuntat.

"És molt més important el país que el dubte que pugui tenir algú o algun espai polític en concret", ha dit al·ludint a Junts. "D'escull no n'hi ha cap que sigui rellevant. Convido a tothom a no perdre's en detalls superficials", ha conclòs.