Poc més d’una hora. És el que ha durat la declaració de Meritxell Serret al Tribunal Suprem, on s'ha vist les cares amb el jutge instructor Pablo Llarena i les acusacions. Processada per desobediència i malversació, a la sortida de les dependències judicials l’exconsellera i diputada d’ERC al Parlament ha assumit el "mandat democràtic" que tenien l'1-O malgrat els avisos que van rebre del Tribunal Constitucional. I ha reiterat la seva aposta per una “solució política i democràtica” d’un conflicte polític que mai hauria d’haver acabat als tribunals de justícia. Serret ha sortit sense mesures cautelars, i sospesant si demanar el trasllat de la causa a Catalunya. És la primera exiliada que declara davant Llarena.

En declaracions als mitjans a la sortida, Meritxell Serret ha explicat que el d’avui era un “pas conseqüent” després de tornar de l'exili per donar sortida al procés judicial i continuant exercint com a diputada al Parlament. Durant la declaració davant del jutge instructor, s’ha repassat els fets i ha reconegut “tots els advertiments rebuts per part del Tribunal Constitucional” i ha defensat que va “assumir el mandat democràtic que teníem" i els acords que van prendre com a govern per tirar endavant el referèndum de l’1-O. En canvi, ha rebatut l’acusació de malversació, perquè el Departament d’Agricultura “no va assumir cap mena de cost del referèndum”.

Preguntada sobre si pensa demanar el trasllat de la causa a Catalunya, que encara es troba en instrucció, l’exconsellera ha dit que s’haurà de valorar “quan i com és el millor moment” per fer-ho. En tot cas, ha assegurat que continuarà el procés judicial i al mateix temps “treballant per trobar aquesta sortida democràtica i política a un conflicte que no hauria d’haver entrat mai per les portes d’aquest tribunal” i per “acabar amb aquesta situació de judicialització”. De la mateixa manera, ha afegit la diputada republicana, espera que aquest procés judicial “pugui ser útil per a la resta de companys que estan sent processats en aquests moments”.

Acompanyada al Tribunal Suprem

La plana major de l’independentisme ha acompanyat aquest divendres la consellera Meritxell Serret a les portes del Tribunal Suprem, on havia estat citada pel jutge Pablo Llarena en el marc de la causa del procés. Tant representants de les forces polítiques independentistes com del Govern de la Generalitat en funcions, encapçalats per Pere Aragonès i Meritxell Budó, han volgut fer-li costat i traslladar-li el seu suport davant del que consideren una “venjança” de l’Estat espanyol. Serret ha entrat i sortit acompanyada i aplaudida. També hi ha assistit el diputat d’EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu. Pel que fa a la formació de Govern, no hi ha hagut tanta unitat de criteri.