Encara no hi ha acord entre Junts i ERC per garantir la continuïtat de la coalició de govern. Aquesta passada mitjanit era l'hora màxima que tenien els de Pere Aragonès per acceptar la proposta que Junts els va fer arribar divendres passat a la nit: un document de tres pàgines que reclamava la restitució del vicepresident Jordi Puigneró, a més d'unitat d'acció a Madrid, que a la taula de diàleg es parli d'autodeterminació i amnistia i que hi torni a haver un espai per fixar l'estratègia de l'independentisme. Aragonès va rebre aquest document 24 hores després que Junts per Catalunya anunciés que enviaria una proposta al president del Govern i que donaria de marge fins diumenge per negociar. Junts consultarà la militància el 6 i 7 d’octubre per decidir si marxa del Govern i aquest dilluns reunirà la seva executiva per decidir la pregunta a les bases.

Una trobada fallida

Precisament aquest diumenge al matí, el president  Aragonès i el secretari general de Junts es van reunir durant una hora però sense èxit. Turull va voler explicar presencialment la proposta de Junts al cap de l'executiu, que manté la seva posició: no restituirà el vicepresident destituït, Jordi Puigneró. La formació de Turull i Laura Borràs havia donat marge a Aragonès per negociar fins aquesta passada mitjanit i el temps ja s'ha esgotat. Aragonès i Turull es van veure diumenge al matí, abans que el president assistís al concurs de castells a Tarragona —s'hi estarà fins a la tarda—, i que Turull acudís a la presentació de la candidata del seu partit a les eleccions municipals de Solsona. 

Reunió de l'executiva de Junts

Junts reunirà l'executiva aquest dilluns, com és habitual. El partit de Turull i Borràs avaluarà l'estat de les converses amb Aragonès, que han acabat sense acord, i decidirà la pregunta de la consulta a la militància. Les bases del partit decidiran si Junts ha de continuar o bé sortir del Govern. La votació se celebrarà els dies 6 i 7 d'octubre. La presidenta de Junts, Laura Borràs, recordava aquest dissabte: "Hi ha un acord de Govern i no s'està complint. Has de saber quin acord de govern has signat i per què l'has signat". "Cessar un vicepresident no només no és complir l'acord de Govern sinó incomplir-lo encara més", lamentava la líder de Junts des de la manifestació per celebrar el cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

La posició de Pere Aragonès

La proposta de Junts a Aragonès es va enviar divendres al vespre i aquella mateixa nit el president del Govern ja la va rebutjar. En una entrevista a La Vanguardia, Aragonès va defensar que "és evident" que la proposta "està pensada per no arribar a cap acord". I va afegir: "Per tant, si tenen una proposta seriosa, amb voluntat d'acordar, com he dit sempre, la valorarem". Alhora, Aragonès va apressar Junts a prendre una decisió "ara" i amb la "màxima celeritat". "Si no ho fa, la prendré jo", va concloure. Preguntat pels "companys de viatge de Junts", Aragonès va dir que si algú no està d'acord amb l'estratègia de la negociació amb l'estat espanyol o considera que "té defectes o és un error" li presenti una nova proposta. "És legítim criticar-ho, però que presentin una alternativa", va reblar.