El Consell de la Nació d'Algèria ha denunciat aquest diumenge el canvi de posició d'Espanya sobre la "justa causa" del Sàhara Occidental, qualificant de "dubtosa" l'alineació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les tesis marroquines de proposar un règim d'autonomia per a l'excolònia espanyola. "El buró del Consell de la Nació, presidit per Salah Goudjil, desitja expressar la seva sorpresa davant del sorprenent desviament registrat en la posició d'Espanya cap a la justa causa sahrauí i el dubtós suport que ha mostrat cap a un procés de colonització en contra de la legalitat de les relacions internacionals", ha indicat el Senat en un comunicat de premsa. Per a l'alta cambra del Parlament algerià aquest gir constitueix "una deriva i prendre part inacceptable contra una causa considerada per les Nacions Unides com la de l'última colònia a Àfrica reconeixent el dret dels pobles sahrauís a l'autodeterminació".

"La deriva de la posició del govern espanyol i la seva alineació amb les tesis del Majzen, l'aparell administratiu del Regne del Marroc, està fora de sintonia amb la realitat sobre el terreny, així com amb els costums i nocions de dret comunitat internacional que rebutja totes les formes de colonialisme i dominació", ha assegurat el Senat. D'altra banda, el Partit del Front d'Alliberament Nacional (FLN), que governa a Algèria des de la independència de França l'any 1962, ha criticat al govern espanyol i l'ha instat que revisi la seva nova posició "estranya", en considerar que la nova postura de Madrid és "una traïció històrica" al poble saharuí. 

Espanya no va avisar

El govern espanyol va assegurar aquest dissabte que havia avisat "prèviament" a les autoritats d'Algèria sobre el canvi de rumb en relació amb el Sàhara Occidental. Fonts governamentals ho van refermar així a Europa Press, tot destacant que "Algèria és un soci estratègic, prioritari i fiable" amb què pretén "mantenir una relació privilegiada" i el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, es va mostrar convençut que el malestar d'Algèria no afectarà el subministrament de gas a Espanya per part del país. En canvi, aquest diumenge fonts diplomàtiques algerianes han desmentit que l'executiu de Pedro Sánchez els informés que a partir d'ara farien del costat a la postura del Marroc. "En cap moment i a cap nivell", reiteren, "es va informar les autoritats algerianes d'aquest vil regateig conclòs amb la potència d'ocupació marroquina a esquena del poble sahrauí". Aquest dissabte Algèria va mostrar el seu descontentament amb el canvi de posició d'Espanya i va cridar a consultes al seu ambaixador a Madrid, Said Musi.  

Després del suport per part de Sánchez a l'autonomia del Marroc sobre el territori sahrauí, l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, ha tornat a Madrid. Segons ha avançat Europa Press, Benyaich torna ara gairebé un any després que abandonés el país a mitjans del maig de 2021. El govern marroquí va cridar a consultes l'any passat la seva ambaixadora a Madrid, després de la crisi diplomàtica oberta per l'acollida a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali.