El canvi de postura d'Espanya sobre la situació del Sàhara Occidental ja està tenint conseqüències. Després que Pedro Sánchez donés suport al projecte d'autonomia del Marroc sobre el territori sahrauí, l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, ha tornat a Madrid. Segons ha pogut saber Europa Press, Benyaich torna ara gairebé un any després que abandonés el país a mitjans del maig de 2021.

El govern marroquí va cridar a consultes l'any passat la seva ambaixadora a Madrid, després de la crisi diplomàtica oberta per l'acollida a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali. Ara, però, és Algèria qui ha cridat a consultes el seu ambaixador a Madrid, Said Musi, arran del canvi de bàndol de l'Estat espanyol en el conflicte del Sàhara Occidental.

El paper d'Espanya al Sàhara Occidental

L'ambaixadora marroquina ha tornat a Espanya aquest cap de setmana després que el president del Govern, Pedro Sánchez, canviés la seva postura sobre el Sàhara Occidental en avalar com una "base seriosa i creïble" el pla d'autonomia per trobar una solució al conflicte.

El gir de guió ha agradat al Marroc. Tot al contrari que a Algèria. Després del canvi de postura de Sánchez sobre la seva posició en relació amb el Sàhara Occidental, l'Executiu algerià s'ha mostrat irritat. El país, que és el principal proveïdor de gas de l'Estat espanyol, ha decidit cridar a consultes el seu ambaixador a Madrid, Said Musi, i fonts governamentals algerianes han assegurat que no estava advertit d'aquest canvi de postura.

EuropaPress - presidente gobierno pedro sanchez reunion primer ministro republica

El president Pedro Sánchez amb el primer ministre d'Algèria. / Europa Press

Algèria desmenteix Espanya

El Govern d'Espanya va assegurar aquest dissabte que havia informat "prèviament" Algèria sobre la posició en relació amb el Sàhara Occidental. Tanmateix, des d'Algèria s'han afanyat a desmentir-ho.

Fonts diplomàtiques algerianes consultades pel portal de notícies nacional Tout sur L'Algerie (TSA) neguen categòricament aquesta afirmació i asseguren que "es tracta evidentment d'una mentida envoltada d'una ambigüitat intencionada per intentar calmar les legítimes preocupacions plantejades per la classe política espanyola".

 

Imatge principal: L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich. / Europa Press