La independència, enterrada. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha cedit davant del Marroc i ha defensat que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 és "la base més seriosa, creïble i realista" per assolir una solució al conflicte. Així consta en una carta enviada al rei Mohamed VI que el Gabinet Reial marroquí ha difós aquest divendres, on Sánchez fa un gir radical sense precedents en la posició neutral mantinguda fins ara pels diferents governs espanyols en aquesta disputa territorial. En la missiva, el president ha reconegut "la importància de la qüestió del Sàhara" i ha subratllat "els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per trobar una solució mútuament acceptable" a la disputa entre el regne i el Front Polisario per l'excolònia espanyola. Alhora, ha manifestat la seva voluntat de "construir una nova relació, basada en la transparència i la comunicació permanent, el respecte mutu i els acords signats entre les dues bandes i l'abstenció de qualsevol acció unilateral". A les 19.00 hores ha comparegut des de Barcelona el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, per confirmar l'aval espanyol a l'autonomia del territori i donar per tancada la crisi amb el Marroc.

L'existència de la carta també ha estat confirmada pel mateix govern espanyol en un comunicat difós just després que s'hagi conegut la notícia. Si bé no s'esmenta en cap moment el Sàhara, la Moncloa ha manifestat que avui comença "una nova etapa de la relació amb el Marroc" que ha de servir per "garantir l'estabilitat, la sobirania, la integritat territorial i la prosperitat" d'ambdós regnes. "Reiterem la nostra determinació per enfrontar junts els desafiaments comuns, especialment la cooperació en la gestió dels fluxos migratoris en el Mediterrani i en l'Atlàntic, actuant sempre amb un esperit de total cooperació, i restablir la plena normalitat en la circulació de persones i béns, en benefici dels nostres pobles", continua el comunicat. 

 

Tant a la nota de premsa del govern espanyol com a la informació que han fet pública les autoritats marroquines s'insisteix en el fet que la nova etapa estarà "basada en el respecte mutu, el compliment dels acords, l'absència d'accions unilaterals i la transparència i comunicació permanent" i es desenvoluparà "en un full de ruta clar i ambiciós". Així mateix, es confirma que tant Sánchez com el seu ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, viatjaran al Marroc per portar a terme l'esmentat "full de ruta d'aquesta nova etapa". En el cas d'Albares, el comunicat especifica que visitarà Rabat abans de final de mes.

Tornant a la carta enviada a Mohamed VI, el president espanyol ha indicat que "els dos països (Espanya i el Marroc) estan indissolublement units per afectes, una història, una geografia, interessos i una amistat compartida". S'ha mostrat convençut del fet que "els destins dels dos pobles també estan units de la mateixa manera", així com que "la prosperitat del Marroc està lligada a la d'Espanya, i viceversa". "Espanya actuarà amb l'absoluta transparència que correspon a un gran amic i aliat. Li asseguro que Espanya sempre complirà els seus compromisos i la seva paraula", es llegeix a la missiva.

El Polisario ataca Sánchez

Es tracta del primer cop que l'estat espanyol dona suport a la proposta d'autonomia per al Sàhara Occidental, cosa que ha provocat una profunda indignació en el Front Polisario. "Sánchez sucumbeix a la pressió, el xantatge i la manipulació del Marroc", ha dit el delegat del Polisario a Espanya, Abdulah Arabi. Arabi ha titllat l'aval espanyol a l'autonomia del Sàhara de "peatge" que l'Estat ha hagut de pagar per reprendre les relacions polítiques i diplomàtiques amb el país de Mohamed VI. Ha afirmat que el govern espanyol fa anys que intenta "agradar constantment al Marroc", tot jugant amb una "ambigüitat" que no li correspon com a "potència administradora" d'un territori pendent de descolonització.

El delegat del Polisario considera que la situació evidencia la "hipocresia" del govern espanyol quan parla de "defensar la legalitat internacional". Ha criticat que la Moncloa hagi optat pel camí de l'autonomia i es desvinculi del full de ruta de l'ONU, en mig de la invasió russa d'Ucraïna desafiant els principis del dret internacional. "Les declaracions posen de manifest la hipocresia del discurs en la conjuntura actual. Es defensa la legalitat internacional i el dret internacional a Europa i es nega en el Sàhara", ha assenyalat.

L'única opció és un referèndum

En aquest sentit, Arabi ha assenyalat que el pla de Rabat "és una opció, però no és la solució". Llavors, ha reivindicat la necessitat de convocar un referèndum que contempli l'autodeterminació i no que el Sàhara Occidental quedi sota els designis del Marroc. "La solució ha de basar-se en l'elecció del poble sahrauí", ha remarcat. A més, ha apuntat que l'estat espanyol "té una responsabilitat política i jurídica" específica i que pronunciar-se tal com ho ha fet "es contradiu enormement amb la seva responsabilitat".

De fet, considera que la carta de Sánchez a Mohamed VI "restarà moltes possibilitats" al govern espanyol si realment vol jugar "un paper destacat" en els esforços diplomàtics que intenta rellançar el nou enviat especial de Nacions Unides, Staffan de Mistura, nomenat l'any 2021. Arabi ha aclarit que les autoritats espanyoles no han comunicat prèviament el Front Polisario el gir en la postura sobre l'autonomia.

EuropaPress 3430056 brahim gali presidente rasd secretario general frente polisarioEl líder del Front Polisario, Brahim Gali / Europa Press

El Marroc tanca la crisi amb Espanya

Per la seva banda, el Marroc ha celebrat la "postura positiva" de Sánchez i ha donat per superada la crisi existent. "El Marroc aprecia altament les posicions positives i els compromisos constructius d'Espanya en relació amb la qüestió del Sàhara marroquí", ha dit el Ministeri d'Exteriors marroquí en un comunicat. "Els termes d'aquest missatge permeten preveure un full de ruta clar i ambiciós amb la finalitat d'inscriure, de forma duradora, la relació bilateral en el marc de bases i paràmetres nous", afegeix Rabat.

El missatge de Sánchez té lloc mesos després de la crisi més greu entre el Marroc i Espanya de les últimes dues dècades, que va començar a finals d'abril de l'any passat amb l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, per ser hospitalitzat en la ciutat espanyola de Logronyo i l'allau d'immigrants irregulars que van entrar nedant a Ceuta al maig. Malgrat aquesta crisi sense precedents, que es va materialitzar en la trucada a consultes de l'ambaixadora del Marroc a Madrid, els monarques dels dos països no han deixat d'intercanviar missatges de cortesia i senyals de compromís per millorar les relacions bilaterals.