Algèria deixa Espanya en evidència. Després que el govern espanyol assegurés aquest dissabte que havia avisat les autoritats del país africà sobre el seu canvi de postura en la situació del Sàhara Occidental, aquest diumenge fonts diplomàtiques algerianes han desmentit que l'executiu de Pedro Sánchez els informés que a partir d'ara farien del costat a la postura del Marroc. 

Algèria, que és el principal país proveïdor de gas de l'estat espanyol, va mostrar ahir el seu malestar pel gir de guió d'Espanya i va cridar a consultes el seu ambaixador a Madrid, Said Musi. Per les autoritats argelianes, es tracta d'un canvi de postura que consideren la "segona traïció històrica" ​​de Madrid el poble sahrauí després "del funest acord del 1975" amb què l'Estat va cedir l'antiga colònia espanyola al Marroc.

La versió del govern espanyol

El Govern d'Espanya va assegurar ahir que havia informat "prèviament" Algèria sobre la posició en relació amb el Sàhara Occidental. Fonts governamentals ho van refermar així a Europa Press, tot destacant que "Algèria és un soci estratègic, prioritari i fiable" amb què pretén "mantenir una relació privilegiada" i el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, es va mostrar convençut que el malestar d'Algèria no afectarà el subministrament de gas a Espanya per part del país.

EuropaPress - presidente gobierno pedro sanchez 2d momentos antes mantener encuentro

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una visita a Algèria el 2020 / Europa Press

Ara, però, les fonts diplomàtiques algerianes consultades pel portal de notícies nacional Tout sur L'Algerie (TSA) neguen categòricament aquesta afirmació. "Es tracta evidentment d'una mentida envoltada d'una ambigüitat intencionada per intentar calmar les legítimes preocupacions plantejades per la classe política espanyola", asseguren.

Un "deshonrós canvi d'actitud"

De nou aquest diumenge, les autoritats algerianes han tornat a lamentar el gir adoptat per Espanya com un "deshonrós canvi d'actitud", que interpreten com a "sinònim de sotmetiment rotund al Marroc". "En cap moment i a cap nivell", reiteren, "es va informar les autoritats algerianes d'aquest vil regateig conclòs amb la potència d'ocupació marroquina a l'esquena del poble sahrauí".

"Les conquestes esperades per Madrid pel que fa al respecte a la integritat territorial d'Espanya i la seva sobirania sobre Ceuta i Melilla mai estaran garantides davant d'un Majzén (oligarca) calculador, cínic, polifacètic i venjatiu que no vacil·larà a l'hora de tornar a recórrer a l'ús del xantatge de la immigració il·legal com a instrument de pressió", conclouen, en referència al Govern marroquí.