Ciutadans segueix en caiguda lliure. El comitè permanent del partit ha anunciat aquest dimarts que han decidit nomenar una comissió gestora a Andalusia, que ocuparà el buit de poder que va deixar el seu excoordinador, Andrés Reche, qui va presentar la denúncia després de la desfeta electoral, segons ha anunciat OK diario. Reche va assumir la responsabilitat de Ciutadans després que de la dimissió de Juan Marín pel daltabaix a les eleccions autonòmiques d'Andalusia el 19 de juny de 2022, on va perdre els 21 escons que tenia al parlament andalús. Reche també va presentar la seva renúncia després dels mals resultats dels comicis municipals del 28-M, amb la intenció de tornar a la seva plaça de Policia Municipal de Màlaga. Des d'agost de 2022, Reche va ocupar la presidència d'una altra gestora de Cs a Andalusia abans de ser designat com a president del Comitè Autonòmic de Ciutadans a Andalusia.

Ciutadans ha detallat, a través d'un comunicat, que la comissió gestora serà l'encarregada de dirigir el partit a la comunitat "substituint provisionalment el Comitè autonòmic". De l'organisme on formava part Reche, encara queden a la comissió gestora, la presidenta de l'òrgan i secretària de Recursos Humans, María Jesús Palacios Álvarez, i el secretari de Comunicació i Programes, Juan Luis Santos Borrego. A la Comissió Gestora s'han incorporat nous membres: María José Peña Arroyo com a secretària d'Organització i Acció Institucional i Jesús Lupiáñez Noguerol com a secretari de Relacions Institucionals. Com a vocals d'aquest òrgan figuren Agustín Cánovas Sáez, Pedro González Díaz, Jesús López García, Ismael Morales Molina, Noelia Álvarez González, Enrique Moreno Madueño, José Carlos Martín Torres i Francisco Javier Loscertales Fernández.

La crisi continua a Ciutadans

La crisi a Ciutadans ja ve de lluny. L'última baixa de les seves files va ser el passat mes d'agost amb la sortida de la seva portaveu, Patricia Guasp, que anunciava que deixava la política activa després de 8 mesos al capdavant del partit. Guasp va ser qui va succeir Inés Arrimadas al capdavant de la formació taronja i va encapçalar la desfeta del seu partit en les passades eleccions municipals i autonòmiques arreu de l'Estat, en les quals a Catalunya només va obtenir 10 regidors.

Després de decidir no presentar-se a les eleccions generals del 23-J després de la desfeta electoral a les municipals el seu portaveu parlamentari, Nacho Martín Blanco, anunciava que renunciava a l'escó, als càrrecs de partit a l'Executiva i que deixava la política en el que descrivia com una "decisió difícil que no voldria haver pres" però que va atribuir al seu pessimisme respecte al futur del partit. Només 4 dies més tard saltava la sorpresa i Martín Blanco es convertia en número 1 a les llistes del PP per Barcelona pel 23-J. 

Alguns dels exdirigents de Ciutadans no n'han tingut prou amb marxar del partit, i fins i tot, canviar-se de jaqueta, sinó que han amenaçat de formar un nou partit. El passat mes de juny, l'exdiputat al Congrés, Edmundo Bal, el procurador de les Corts de Castella i Lleó, Francisco Igea, i l'exregidor a l'Ajuntament de Madrid, Santiago Saura, s'unien per impulsar aquest nou projecte després de considerar a Ciutadans un partit "mort". En una reunió a Madrid amb quinze membres del Consell General de Cs, Bal va afirmar: "Vull dir una cosa al meu partit, ells es queden amb la caixa, nosaltres ens enduem les idees". D'aquesta manera, va deixar clar el seu descontentament amb la direcció del partit i la seva determinació de buscar un nou rumb polític.