Cau Edmundo Bal, que deixarà la política i abandona la cursa per ser el candidat de Ciutadans —després de perdre les primàries del gener per liderar el partit contra la llista d'Inés Arrimadas—. En declaracions a The Objective, el portaveu adjunt del partit en el Congrés dels Diputats ha anunciat la seva intenció de deixar la política quan acabi la legislatura i tornar al seu lloc a l'Advocacia de l'Estat. Ara, via lliure per a la nova líder de la formació, la mallorquina Patricia Guasp, que encara no ha aclarit si ella voldrà ser la cap de llista a les eleccions generals del desembre.

Va ser el mes de desembre quan Bal va sorprendre amb una declaració de guerra a Arrimadas per disputar-se el lideratge de Ciutadans. No van arribar a cap acord i els dos dirigents es van batre en duel en unes primàries al gener, que van acabar amb la victòria de la fins ara presidenta del partit —encarnada per Guasp—. Tot i això, el conflicte seguia obert i els retrets entre ambdues parts no van cessar. Han hagut de passar quatre mesos perquè Bal decideixi tirar la tovallola i abandonar el projecte, que a hores d'ara continua fent aigües per totes bandes.

Via lliure per a Patricia Guasp

Després de les primàries del gener, a la tardor se n'hauran de celebrar unes de noves. Les primeres eleccions internes van servir per escollir el lideratge de la formació, mentre que a les segones s'haurà d'escollir el candidat a les eleccions generals del desembre. Bal s'hi havia de presentar, però ara ja ha confirmat que abandona la cursa. És així com ara hi ha via lliure per a Guasp, tot i que encara no ha aclarit si s'hi presentarà. Sí que ha avançat que se sent "legitimada" per continuar sent la líder de Ciutadans malgrat el que passi als comicis autonòmics de les Balears, on és la cap de llista. A hores d'ara s'espera una patacada històrica del partit espanyolista a les illes, on perdria qualsevol mena de representació en el Parlament, segons l'última enquesta.

Bal va arribar a Ciutadans per a les eleccions del 28 d'abril del 2019, de la mà d'Albert Rivera. Venia de ser destituït pel govern del PSOE després de dirigir l'Advocacia de l'Estat davant del procés independentista català. Amb la dimissió de Rivera, va ascendir a portaveu del grup parlamentari i va esdevenir candidat del partit a Madrid — on no va aconseguir representació. Tot i això, va continuar augmentant el seu poder dins de la formació i va reptar Arrimadas a un duel que va acabar perdent. Ara, Bal tira la tovallola i amb ell hi haurà encara més baixes. Venen mal dades per Ciutadans de cara a les següents eleccions.