Ciutadans segueix perdent actius importants dins el partit dia rere dia. Ara ha estat el torn de l'exlíder de Ciutadans a Andalusia i exvicepresident andalús, Juan Marín, que ha sol·licitat la baixa del partit després d'acceptar un càrrec ofert per la Junta d'Andalusia. Concretament, Marín va sol·licitar la baixa el passat dilluns 17 d'octubre, dia en què va ser elegit nou president del Consell Econòmic i Social d'Andalusia, a proposta del president andalús, Juanma Moreno, del PP. Segons expliquen fonts internes del partit, Marín va demanar la baixa voluntària, però aquesta encara està pendent d'execució, i el secretari d'organització, Carlos Pérez-Nievas, li va traslladar que la millor opció era donar-se de baixa del partit per a poder exercir les seves noves funcions amb llibertat i neutralitat, tenint en compte del càrrec que ostenta.

Marín ostenta ara el càrrec de president del Consell Econòmic i Social d'Andalusia en substitució del socialista Ángel Gallego, el que suposa la seva tornada a la política activa després dels mals resultats en les darreres eleccions autonòmiques que van deixar al partit d'Inés Arrimadas fora del parlament andalús. Després dels darrers comicis autonòmics, el passat 19 de juny, Marín va deixar el lideratge de Ciutadans a Andalusia, acceptant la responsabilitat de la desfeta electoral del seu partit, que fins aquell moment havia estat soci de govern amb el PP. 

Marín va assegurar que en el moment en què va rebre l'oferta del nou càrrec a proposició de Juanma Moreno, va informar la presidenta del partit taronja, Inés Arrimadas. En aquell moment el partit va restar importància al possible nomenament de Marín, aclarint que l'exvicepresident no forma part del govern autonòmic. Més endavant, Arrimadas va acceptar que el nomenament de Marín va "sorprendre i doldre" a tothom dins el partit.

Ciutadans es troba en el dia d'avui en ple procés de transformació, després de múltiples desfetes electorals en l'àmbit autonòmic, com a Andalusia, i en l'àmbit estatal al Congrés dels Diputats. La situació és especialment complicada pel partit taronja a Andalusia, ja que múltiples càrrecs de Ciutadans s'han incorporat al PP en els darrers mesos, com Marín o l'expresidenta del Parlament Andalús, Marta Bosquet, en un procés d'absorció de la formació popular. Per altra banda, el Partit Popular andalús té una llista d'afiliats a Ciutadans a Andalusia, una filtració de dades que l'antic partit de Marín considera "inadmissible" i per la que estudia prendre mesures legals.

La caiguda de Ciutadans, també a Barcelona

El partit liderat per Inés Arrimadas segueix en caiguda lliure i no sembla que es pugui recuperar aviat. Més enllà de la seva desfeta a Andalusia, el partit es troba ara immers en una guerra interna a Barcelona, la seva ciutat predilecta. Al llarg de la darrera setmana diferents dels càrrecs del partit a la capital catalana han abandonat la formació i es desconeix qui serà el candidat taronja a les eleccions municipals de 2023. L'última a abandonar les seves opcions a ser alcadable va ser Luz Guilarte, que va deixar la seva regidoria i va renunciar de manera definitiva a l'alcaldia. Abans d'ella, Paco Sierra ja havia abandonat les seves opcions després d'una guerra interna a la formació taronja.