Punt final. La nova direcció de Ciutadans ha escrit aquest dimecres algunes de les últimes línies de la història del partit. Després de l’absolut fracàs de la formació aquest passat 28-M, els taronges no es presentaran a les eleccions generals anticipades del 23-J. El secretari general del partit, Adrián Vázquez, ha estat l'encarregat de comunicar la defunció, amb l'excusa que ara toca "reforçar" i "rearmar intel·lectualment" Ciutadans pel futur. "Els espanyols no ens veuen com una alternativa política transformadora", ha reconegut un dels dos líders del partit en roda de premsa, envoltat d'un bon grapat de cares llargues. Així, també ha decidit no demanar el vot per cap formació política, i ha instat els ciutadans de l'estat espanyol a votar lliurement i amb "tota la intimitat".

La decisió de no presentar-se a les eleccions generals del 23-J l'ha pres el Comitè Nacional del partit, en una reunió que ha durat més de tres hores; l'endemà d'una jornada que també va ser protagonitzada per una llarga reunió. Es tracta de la decisió més contundent que ha pres el partit —després de la decisió de refundar la marca que va acabar amb el lideratge d'Inés Arrimadas— des del 2019. Aquell any va començar tot. La patacada d'Albert Rivera en la repetició de les eleccions generals va posar la primera pedra d'un camí que dirigeix Ciutadans al cementiri dels partits polítics.

 

Des de llavors, la llista de fracassos és gairebé inacabable. Ni tan sols aquest diumenge la portaveu nacional dels taronges, Patricia Guasp, va aconseguir revalidar el seu escó al parlament de les Illes Balears. També es va quedar fora de l'ajuntament de Madrid Begoña Villacís. Els resultats que va treure Ciutadans el 28-M, per tant, no eren d'estranyar, però van certificar que la mort i desaparició definitiva del partit és a la cantonada.

“No hi ha espai electoral per a Ciutadans”

Les paraules de Vázquez aquest dimarts han estat tan contundents i honestes que ha arribat a admetre que avui dia “no hi ha espai electoral” per a Ciutadans. No és una proposta “prou atractiva”, ha dit també. No obstant això, el també eurodiputat ha assegurat que el partit es “rearmarà” de cara al futur per tal de fer lloc a les “idees liberals”.

Vázquez ha repetit el mantra que a Europa hi ha casos esperançadors per a Ciutadans: partits liberals que han crescut, han gairebé desaparegut i més tard han tornat a agafar embranzida. És per això que també ha explicat que al juliol Ciutadans organitzarà una "gran trobada nacional" i que la formació "no descansarà ni un minut per tornar a representar" la ciutadania que se situa en un espai de centre. "Estarem esperant per tornar a ser decisius", ha subratllat.