La crisi en el si del govern espanyol segueix oberta. PSOE i Unidas Podemos s'han reunit aquest dilluns per provar de reconduir les relacions de la coalició i resoldre la gran disputa oberta a l'executiu de Pedro Sánchez per la derogació de la reforma laboral i la decisió de Meritxell Batet de suspendre el diputat canari Alberto Rodríguez. L'anomenada Comissió Permanent de Seguiment de l'Acord de coalició s'ha reunit en un dels edificis annexos al Congrés dels Diputats a dos quarts de vuit del vespre i s'ha allargat durant més d'una hora i mitja, però no ha estat suficient: "No hi ha un consens sobre la reforma laboral", han dit fonts d'Unidas Podemos quan ha acabat la trobada.

"La reunió de seguiment de l'acord de coalició ha durat dues hores. Serà necessari seguir negociant, ja que de moment no hi ha un consens sobre la reforma laboral", han explicat des de la formació morada. "Reunió constructiva, amb bon to. Ens hem emplaçat a seguir parlant", han apuntat fonts dels socialistes.

Dues visions oposades

La trobada s'ha celebrat després que Belarra la sol·licités divendres passat via Twitter per demanar explicacions davant de la intenció de la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, de coordinar ara la negociació amb els agents socials per la derogació de la reforma laboral. Una de les qüestions de fons es troba en el fet que Unidas Podemos parla de "derogar-la", mentre que els socialistes aposten per "actualitzar-la".

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que "s'enorgulleix" de Calviño i de "pertànyer i liderar un govern que obre aquests debats rics, de profunditat, tan necessaris per al progrés, el benestar i la prosperitat dels nostres compatriotes". D'aquesta manera ha defensat la ministra dels atacs d'Unidas Podemos, després d'anunciar que a partir d'ara coordinarà les tasques de la reforma que fins ara estava en mans de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha liderat les negociacions amb els agents socials.

Un moment delicat per a la coalició

Per la seva banda, Díaz ha admès que la coalició es troba en un moment "delicat" i ha demanat al PSOE que "s'aclareixi" amb la derogació de la reforma laboral del PP. "Part del govern no vol que es canviï el model de relacions laborals, vol que es mantingui l'statu quo", ha lamentat. 

Per part del PSOE hi han participat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, i el portaveu de la formació al Congrés, Héctor Goméz. Per part d'Unidas Podemos, hi han assistit la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra; el portaveu del partit al Congrés, Pablo Echenique; el secretari d'Estat per l'Agenda 2030 i dirigent d'Izquierda Unida, Enrique Santiago; el cap de gabinet del Ministeri de Treball, Josep Vendrell, i el secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez.

 

Imatge principal: La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra; i la portaveu d'Unidas Podemos, Ione Belarra / Europa Press