L'immobilisme del PSOE fa trontollar la coalició amb Unidas Podemos. Amb l'ull posat en la reunió d'aquesta tarda entre els socis del govern espanyol, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha admès que la coalició travessa un moment "delicat" i ha demanat al PSOE que "s'aclareixi" amb la derogació de la reforma laboral del PP. "Part del govern no vol que es canviï el model de relacions laborals", volen "que es mantingui l'statu quo", ha lamentat Díaz aquest dilluns des de Santiago de Compostel·la. La vicepresidenta ha tornat a defensar que cal derogar la reforma laboral del PP perquè no fer-ho "és seguir mantenint la precarietat" a l'Estat espanyol.

El pols amb Calviño

Malgrat admetre la fragilitat de la coalició de govern, Díaz ha evitat comentar res sobre la disputa pel lideratge de les negociacions amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño: "El debat és de continguts, no de persones", ha defensat Díaz, "No va de qui lidera, va de què farem en la principal reforma del mercat de treball del nostre país. Mai discuteixo sobre els càrrecs", ha assegurat. En referència a la derogació de la reforma laboral, la vicepresidenta ha remarcat que la reforma del mercat de treball prevista al pla de recuperació europeu fa "molt més que derogar" la del PP, ja que planteja un escenari "molt més ambiciós". En aquest sentit, Díaz ha remarcat la seva aposta per la "col·laboració" i el seu compromís "personal i ètic" amb la coalició.

El futur de la coalició

"Seguiré defensant aquest govern progressista", ha assegurat Díaz, i ha afirmat que serà "l'última d'aixecar-se" de la taula de negociació sobre la reforma laboral. A més a més, la ministra de Treball ha garantit que compliran amb el compromís de reforma abans que acabi 2021. En relació amb la reunió entre PSOE i Unidas Podemos d'aquesta tarda per abordar aquesta crisi, Díaz ha demanat deixar treballar els equips negociadors i ha reiterat que es reuneix perquè és un moment "delicat".

La setmana passada, la ministra de Drets Socials i líder d'Unidas Podemos, Ione Belarra, va exigir al PSOE una "reunió urgent" per tractar les ingerències en la reforma laboral. "Necessitem abordar la gestió i execució dels compromisos de coalició", va explicar Belarra. Segons fonts del partit, Calviño hauria intentat intervenir en la negociació amb els agents socials i els treballs per la derogació de la reforma laboral, fet que hauria fet sonar les alarmes dels seus socis de govern.

 

Foto principal: la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz / Efe