Canvi d'opinió? El cap dels lletrats del Congrés dels Diputats ha avalat per escrit la decisió de la presidenta Meritxell Batet d'executar la sentència del Tribunal Suprem i suspendre la condició de diputat d'Alberto Rodríguez (Unidas Podemos). Un document que s'ha fet públic aquest dilluns després de l'escrit remès aquest divendres pel jutge Manuel Marchena sol·licitant-ne la suspensió, malgrat que els mateixos lletrats havien fet un informe indicant que Rodríguez podia mantenir el seu escó tot i la condemna.

Originalment, el diputat canari d'Unidas Podemos va ser condemnat a 45 dies de presó, tot i que la pena va ser substituïda finalment per una multa de 540 euros. El secretari general del Congrés, Carlos Gutiérrez Vicén, ha considerat ara "que la pena privativa de llibertat imposada a l'origen no perd la seva naturalesa pel fet d'haver estat substituïda" per la sanció econòmica.

 

"Per això, i com a conseqüència necessària, s'ha d'entendre que opera la causa d'incompatibilitat sobrevinguda prevista" a la legislació electoral espanyola, mitjançant la qual un diputat condemnat a presó ha de perdre el seu escó de manera automàtica. D'aquesta manera, els lletrats han insistit en el fet que Batet havia de "declarar la pèrdua de la condició de diputat del senyor Rodríguez i iniciar els tràmits per a la seva substitució com efectivament va fer", tal com es llegeix en el text.

Just aquest dilluns també hem sabut que Rodríguez ja s'ha posat en marxa per recuperar el seu escó. Concretament, el diputat canari ha enviat aquest matí a la presidenta del Congrés un requeriment en forma de carta on planteja un seguit de qüestions sobre la privació del seu escó. "Com comprendrà, la privació del meu escó com a diputat no pot ser acceptada sense més ni més i, des d'aquest moment, li comunico la meva intenció d'exercir tots els recursos que la llei em permeti per revertir tan arbitrària mesura", ha advertit.

L'estratègia de Rodríguez

A més, fonts de la defensa de Rodríguez han indicat a Efe que presentaran un incident de nul·litat davant la Sala Segona del Tribunal Suprem contra la sentència que l'inhabilita per un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat que ha suposat la pèrdua del seu escó. Així, després d'haver contractat els serveis de Gonzalo Boye, els advocats del diputat presentaran aquest escrit que legalment possibilita una part a anul·lar les actuacions en entendre que hi ha hagut una "flagrant indefensió" i una vulneració de drets fonamentals.

El termini per sol·licitar la nul·litat de les actuacions és de vint dies des de la notificació de la sentència. Com que la sentència va ser notificada el passat 6 d'octubre, Rodríguez encara està en termini per presentar aquest escrit i fer un pas previ al recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.

La JEC es reuneix dimecres

Per la seva banda, la Junta Electoral Central es reunirà dimecres per constatar la retirada de l'escó a Rodríguez i comunicar el nom de la persona de la llista electoral per la circumscripció de Santa Cruz de Tenerife que l'hauria de substituir (que segons publica el BOE, és Fàtima González).

Segons ha pogut saber Efe, a la reunió també es respondran els escrits del PP, Vox i Ciutadans que van ser remesos a aquest òrgan davant de l'informe dels lletrats del Congrés que al principi van decidir mantenir l'escó a Rodríguez. La reunió, per cert, és de tràmit administratiu, ja que la retirada de l'acta ja s'ha executat.


 

Imatge principal: La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet / Efe