Hores abans de la reunió de coordinació entre el PSOE i Unidas Podemos per les desavinences entre les dues formacions per la reforma laboral, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut llançar novament un missatge de suport a la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. El president espanyol ha aprofitat que participava en un fòrum econòmic per assegurar que "s'enorgulleix" de Nadia Calviño i de "pertànyer i liderar un govern que obre aquests debats rics, de profunditat, tan necessaris per al progrés, el benestar i la prosperitat dels nostres compatriotes".

Sánchez ha defensat d'aquesta manera Calviño dels atacs de Podemos, que aquest dilluns ha advertit que "no permetrà" que piloti una reforma laboral "al servei de la patronal". Tot plegat després que la vicepresidenta primera anunciés divendres que a partir d'ara coordinarà les tasques de la reforma que fins ara estava en mans de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha liderat les negociacions amb els agents socials.

 

"Es farà amb diàleg i consens"

Segons Pedro Sánchez, la reforma laboral que impulsa el seu executiu donarà lloc a una legislació "amb ànim de perdurar" i es farà "com es fa a Europa: amb diàleg social i amb vocació de consens". En aquest sentit ha recordat que cal "modernitzar les institucions" amb "transformacions" que s'han de fer "amb el major dels consensos" per evitar el que va passar amb les reformes laborals dels anys 2011 i 2013, que "van trencar el diàleg social".

"Tot el govern està compromès a abordar la modernització de la legislació laboral per extirpar la precarietat laboral, impulsar la competitivitat de l'economia i restablir l'equilibri en la negociació entre empresaris i treballadors", ha afirmat el president espanyol. Sánchez ha fet aquestes manifestacions a la clausura d'un seminari econòmic poc després que hi hagi intervingut la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, asseguda a primera fila durant el seu discurs.

Yolanda Díaz vs PSOE - EfeYolanda Díaz / Efe

Reunió PSOE-Unidas Podemos

Els socis de coalició PSOE i Unidas Podemos i els seus grups parlamentaris es reuneixen aquest dilluns a les 18.00 hores al Congrés per reconduir la crisi oberta per la futura reforma laboral, un conflicte que s'uneix al xoc frontal per la retirada de l'escó a Alberto Rodríguez. Per part del PSOE acudirà el ministre de Presidència, Félix Bolaños i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a més del portaveu del PSOE en el Congrés, Héctor Gómez i d'Adriana Lastra, sotssecretària general del partit.

No està prevista la presència de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que estarà representada pel seu cap de gabinet, Josep Vendrell, i pel secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez. Podem, formació a la qual no pertany Díaz, estarà representat per la seva secretària general i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, la número dos del partit i ministra d'Igualtat, Irene Montero, i el portaveu en el Congrés d'Unidas Podemos, Pablo Echenique.

Tensió a l'alça

Unidas Podemos va sol·licitar divendres passat la reunió de la taula de seguiment de l'Acord governamental i va traslladar el seu malestar pel paper jugat per Nadia Calviño, en la negociació de la reforma laboral, que en l'últim any ha liderat la ministra de Treball. Des del divendres, la tensió entre els socis no ha deixat d'augmentar. Des de Brussel·les, el president del Govern, Pedro Sánchez, va avalar la participació de Calviño en la negociació i un dia després la ministra de Treball es va comprometre en el 12 Congrés de Comissions Obreres a derogar la reforma laboral del PP, "malgrat totes les resistències".

 

Imatge principal, Pedro Sánchez amb la vicepresidenta Nadia Calviño aquest dilluns / Efe