L'esborrany de l'informe de l'Eurocambra sobre el sistema de les euroordres demana a la Comissió Europea que estudiï "l'ampliació de la llista" de delictes que permeten l'extradició automàtica a la Unió Europea i veu "important" estudiar la inclusió dels delictes "contra l'ordre públic i la integritat constitucional".

L'informe, redactat per l'eurodiputat del PP Javier Zarzalejos, també reclama a l'executiu europeu que controli de manera "efectiva" els "terminis" de les euroordres. Tant el PP com Ciutadans intenten avivar el debat sobre la reforma de les euroordres a la UE arran del cas del president Carles Puigdemont. Per ara, l'Eurocambra només està avaluant el funcionament d'aquest mecanisme de cooperació judicial i no hi ha cap reforma en marxa.

A banda de Zarzalejos, entre els quatre "ponents a l'ombra" de l'informe hi ha l'eurodiputada de Cs Maite Pagazaurtundúa i Jorge Buxadé de Vox. Fonts pròximes al comitè asseguren a l'ACN que no és "molt habitual" la presència tan destacada d'eurodiputats d'un mateix estat en les preparacions d'un informe d'aquest tipus.

L'esborrany es presentarà dilluns al Comitè de Llibertats Civils, Justícia i Interior, on els eurodiputats de tots els grups polítics el podran debatre i proposar les seves esmenes. El text definitiu serà només una recomanació a la Comissió i no un informe legislatiu, recorden fonts parlamentàries a l'ACN. La Comissió Europea és l'única que pot engegar la reforma.

La Comissió demana prudència

En l'últim debat del Comitè de Llibertats sobre les euroordres, la Comissió Europea va demanar "prudència" abans d'impulsar cap reforma del sistema d'extradicions perquè és un afer "complicat". De fet, Brussel·les veu difícil assolir un "consens legislatiu" entre les capitals per fer canvis.

El comissari de Justícia, Didier Reynders, es va comprometre a l'inici del mandat estudiar la reforma arran de la petició de Ciutadans i el PP. Tot i això, el liberal belga no té pressa per obrir aquest meló i ja va avisar que primer n'avaluaria el funcionament.

"Deficiències en la cooperació judicial"

L'esborrany redactat per Zarzalejos destaca l'existència de "problemes" en la implementació de l'euroordre relacionats amb el principi de "doble criminalitat" (equivalència dels delictes), amb "els límits temporals" i "la confiança mútua" dels estats, entre d'altres. "La impunitat, a conseqüència de les deficiències en la cooperació judicial, té un impacte molt negatiu sobre l'estat de dret, els sistemes judicials i la societat", defensa l'informe.

Per això, l'esborrany elaborat pel PP fa una crida perquè els estats implementin les euroordres "de manera adequada i en el termini marcat" i demana a la comissió que prengui mesures per "evitar diferents respostes" judicials al mateix cas.

Tot i que planteja l'ampliació de la llista de 32 delictes que permet l'extradició automàtica dins la UE, l'informe també proposa a la Comissió Europea que consideri la possibilitat de crear una "llista negativa" de delictes pels quals no es permet l'extradició. Suggereix, per exemple, incloure l'eutanàsia o l'avortament.

Intents fallits de reforma

No és el primer cop que l'Eurocambra intenta impulsar una reforma de les euroordres, però fins ara no ha tingut èxit per la negativa de l'executiu europeu.

El Parlament Europeu va demanar canvis legislatius el 2014, però la Comissió Europea va considerar que no era necessari perquè els problemes identificats es podien resoldre millorant la implementació del sistema establert.

Vot del suplicatori a Puigdemont, Comín i Ponsatí

Aquest informe del PP, Cs, i Vox arriba pocs dies abans que s'acabi el règim de semipresencialitat de l'activitat parlamentària a l'Eurocambra per la pandèmia. En el cas dels suplicatoris, el reglament exigeix que les audiències on els afectats s'han de defensar siguin totalment presencials i, per això, per ara no es poden convocar.

Fonts parlamentàries asseguren que la presidència del Parlament Europeu ja està estudiant com resoldre aquest obstacle que impedeix la continuació del procediment. Tanmateix, no s'atreveixen a predir quan es desencallarà el procés.