Un jutge ha aprovat 15 ordres d'escolta telefòniques a persones de l'entorn proper del president a l'exili, Carles Puigdemont, segons publica avui El Mundo a la seva edició en paper.

En un reportatge titulat "Nuevo plan para la independencia de Puigdemont 'El Empecinado'", es fa un repàs a partir del relat de fonts policials a suposats moviments del president. Les mateixes fonts asseguren que "els il·lícits preparatoris d'una suposada i nova sedició-rebel·lió persisteixen en cercles propers a Puigdemont i en elements claus de l'1-O i de l'anterior declaració unilateral".

Arrel d'aquesta hipotesi, les "forces de seguretat" -l'article no concreta de quin cos es tracta- havien presentat fins a 15 sol·licituds d'escolta contra diverses persones del cercle proper de Puigdemont, com per exemple el seu amic íntim Josep Maria Matamala.

Segons explica el diari, aquestes sol·licituds havien estat "pendents d'aprovació durant mesos" i, finalment, haurien rebut la llum verda del jutge el passat dimarts, just després del cap de setmana en què Puigdemont va viatjar a la Catalunya Nord per participar a la Universitat Catalana d'Estiu.

Tot plegat estaria relacionat amb els casos oberts contra diversos sectors de l'independentisme català a l'Audiència Nacional, centralitzats al jutjat central d'instrucció número 6. Les escoltes han estat demanades en el marc d'un d'aquests procediments, que encara es troba en fase d'instrucció, i que intenta "perfilar l'abast" del "nou pla de Puigdemont i els seus col·laboradors", en paraules d'El Mundo.

Alguns càrrecs polítics, com el diputat de Bildu Jon Inarritu, ja han denunciat aquestes escoltes que considera "espionatge polític". "Continua l'espionatge polític a un eurodiputat de forma (in)directa i amb la punxada a almenys 15 persones del seu entorn", critica en una piulada.