El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha trucat aquest divendres al president de la Generalitat, Quim Torra, per emplaçar-se a mantenir una reunió "molt aviat". Aquesta és la primera trucada entre els dos presidents, després que Sánchez accedís al poder ara fa una setmana, tot i que ja s'havien comunicat per missatgeria instantània fa uns dies. Ara els equips de tots dos presidents s'encarregaran d'analitzar les agendes i buscar una data per a aquesta primera trobada. 

La trucada ha arribat aquesta tarda després de la reunió entre Torra i el líder del PSC, Miquel Iceta, en què tots dos s'han compromès a obrir vies de diàleg

A més, aquest mateix divendres, després del primer consell executiu del govern de Sánchez, la portaveu Isabel Celaá ha reconegut que "és urgent obrir un diàleg amb Catalunya" i ha anunciat que es celebrarà una reunió amb el president de la Generalitat "probablement abans de l'estiu". Hores abans qui havia anunciat la reunió era la ministra d'Administració Territorial i Funció PúblicaMeritxell Batet, que havia assegurat que Pedro Sánchez "té la voluntat de trucar a Torra immediatament".

La reunió entre els presidents català i espanyol arriba després de mesos d'incomunicació entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa. L'última reunió oficial entre presidents va ser el mes d'abril de 2016, i en aquell cas els protagonistes eren Mariano Rajoy i Carles Puigdemont. Des d'aleshores la comunicació es va anar deteriorant, tenint només un petit repunt per l'atemptat que va patir Barcelona l'estiu passat. 

D'ença que Torra va arribar a la presidència de la Generalitat, a mitjans de maig, va mostrar-se disposat a obrir un diàleg sense condicions amb Madrid, primer amb Rajoy i després de prosperar la moció de censura, amb Sánchez. De fet, el passat 18 de maig ja va enviar una carta a Rajoy per demanar-li una reunió. En el cas de Sánchez ja no s'ha arribat a enviar cap comunicació per correu.

La de Torra, però, no ha estat l'única trucada que ha realitzat aquest divendres Pedro Sánchez. De fet, el president del govern espanyol ha mantingut contactes telefònics amb tots els presidents autonòmics com un primer contacte per emparaular futures reunions amb ells.