Una negociació competencial per a recuperar les lleis tombades pel Tribunal Constitucional. Aquest és el camí que ha assenyalat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la seva reunió amb el president Quim Torra aquest divendres. El dirigent socialista ha iniciat aquest divendres la ronda de contactes de Torra amb els presidents dels grups, després que la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, hagi plantat la trobada per la pancarta amb el llaç groc del Palau de la Generalitat.

Tant Torra com Iceta han coincidit en la necessitat de recuperar aquestes lleis, com va obrir la porta Pedro Sánchez en el seu discurs durant la moció de censura. En aquest sentit, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha recordat que algunes d’aquestes normes tombades per l’alt tribunal espanyol van comptar amb el suport dels socialistes al Parlament.

Per altra banda, tant el president com el dirigent socialista han coincidit en la necessitat de celebrar la reunió el més aviat possible. Mentre Artadi ha emplaçat de nou el govern espanyol a convocar-la, Iceta l’ha situat en “les properes setmanes”, sense entrar en més detalls. El punt de discrepància ha estat de fons. El líder del PSC ha defensat “gestos” per establir “vincles de confiança” abans de la reunió, i ha destacat la "bona predisposició" de Torra. Per la seva part, Artadi ha defensat que la trobada no ha de tenir “ni límits ni condicions”.

Un altre punt de coincidència entre tots dos ha estat en el fet que la relació entre els dos presidents de Govern ha de ser “directa”, i que el PSC no ha de jugar un paper de “mitjancer”. “El PSC està disposat a ajudar en el que calgui, però no a substituir a qui té la responsabilitat”, ha sostingut Iceta.

Unilateralitat i presos

El dirigent socialista ha tornat a insistir en la necessitat de renunciar a la unilateralitat per a iniciar una relació de diàleg. “Una relació sana entre els dos governs implica el reconeixement d’un marc legal que s’ha de respectar”, ha defensat en aquest sentit. Ha considerat que aquestes vies “van quedar descartades la passada legislatura”, i per tant “convindria no repetir el greu error”.

Davant d’això, Artadi ha assenyalat que el dret d’autodeterminació està recollit pels tractats internacionals que ha signat l’Estat espanyol, i ha etzibat: “No podem manllevar aquest dret al poble català". No s’ha volgut pronunciar sobre la resposta a les possibles ofertes de Sánchez fins que siguin sobre la taula. Torra també ha traslladat a Iceta la necessitat de "rebaixar la crispació" al Parlament.

Pel que fa als presos polítics, Iceta no s’ha volgut mullar sobre si haurien de ser acostats a presons catalanes. Per la seva part, Artadi també ho ha defugit, però perquè ha assegurat que haurien de ser alliberats.

Plantada d'Arrimadas

Finalment, pel que fa a la plantada d'Inés Arrimadas, el primer secretari del PSC ha defensat que la pancarta amb el llaç groc “és una diferència que al PSC no li impedeix atendre una invitació institucional i treballar pel diàleg polític”. El fet de discrepar, ha afegit, “no ha de ser un obstacle insalvable”. Per la seva part, Artadi ha retret que “no es pot apel·lar al diàleg i després no exercir-lo”.