El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president a l'exili Carles Puigdemont han comparegut plegats a Berlín per reclamar al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, diàleg urgent i per emplaçar-lo a aixecar el 155 i acabar amb la intervenció de les finances catalanes. Ho han fet en una roda de premsa que ha despertat una gran expectació a la capital alemanya, 24 hores després que Torra fos investit al Parlament. "La pilota és a la teulada d'Espanya", ha assegurat Puigdemont mentre el president de la Generalitat emplaçava Mariano Rajoy: "marqui hora, lloc i dia de la trobada".

Els dos polítics han volgut enviar un missatge a Madrid, i fer-ho des del Berlín i en anglès en una sala plena de premsa internacionals. Han assegurat que un cop s'ha posat en marxa el Govern cal entrar en un procés de "desescalament de tensió" amb l'Estat. De fet, Torra ha avançat que, tan bon punt prengui possessió com a president, previsiblement demà, dimecres, enviarà una carta al cap de l'executiu espanyol per demanar diàleg. En aquest sentit, ha puntualitzat a més que no n'hi ha prou amb aixecar el 155 si l'Estat segueix mantenint el control de les finances. "És absolutament necessari per a nosaltres tenir el control de les nostres finances", ha subratllat.

Puigdemont ha advertit que cal treballar immediatament, que no hi ha temps per perdre perquè Europa observa i és l'oportunitat per al Govern espanyol de demostrar que respecta el resultat de les eleccions. "L'única possibilitat de trobar una solució és reconèixer l'altre i començar un diàleg polític", ha aconsellat.

La compareixença ha tingut una forta càrrega simbòlica que els dos polítics no han amagat. "Creia que era important que la primera visita fos aquí a Berlín [s'ha confós i ha dit Brussel·les] i la segona visita serà a les presons on són els polítics catalans, polítics demòcrates i honestos que només han fet el que la gent els va demanar que fessin", ha explicat el cap de l'executiu que ha insistit a denunciar l'existència de presos polítics a Espanya.

Torra ha aterrat a la capital alemanya a dos quarts de tres de la tarda, gairebé l'hora en què es complien les 24 hores de la seva investidura i s'ha traslladat fins a l'hotel on s'ha celebrat la trobada amb un taxi. Tot seguit ha arribat Puigdemont i han mantingut una breu reunió abans de comparèixer plegats davant una sala de premsa atapeïda.

En la intervenció inicial, en anglès Puigdemont ha agraït a Torra que hagi acceptat la responsabilitat en un moment tan complicat en què no era fàcil assumir aquest paper, mentre que el nou president ha insistit tan bon punt ha pres la paraula, també en anglès, en la seva voluntat d'aconseguir restituir Puigdemont i els membres del Govern suspesos pel 155.

La presència de tots dos rere el faristol ha volgut evidenciar que, malgrat que l'Estat ha impedit la investidura d'un president fins que JxCat ha posat damunt la taula un candidat sense causes obertes, Puigdemont continua conservant un protagonisme innegable damunt del nou Govern.

Amb tot, Puigdemont ha volgut deixar clar que la responsabilitat del nou executiu recau en Torra. "El president Torra assumirà sota la seva responsabilitat el que afecta al govern que presideix. Les decisions les pren el president del Govern que té una majoria parlamentària que el suporta i que haurà de fer front a les seves decisions", ha assegurat.

Igualment, ha volgut trencar amb la imatge que aquest que ara es posa en marxa serà un executiu breu i ha assegurat que, malgrat que va recordar en una entrevista a La Stampa que a partir del 26 d'octubre es podran convocar noves eleccions, la voluntat del Govern és que s'esgoti la legislatura amb un gabinet fort. 

Torra ha volgut insistir que a partir d'ara hi haurà tres vies d'acció política: l'Espai Lliure de Brussel·les, les Institucions catalanes -Govern, Parlament i Ajuntaments- i el procés constituent, des d'on, segons Torra, cal que la ciutadania segueixi impulsant el procés cap a la independència.

En ser interrogat sobre quin serà el seu paper a partir d'ara, Puigdemont ha subratllat que el 21-D les urnes van assenyalar-lo a ell com a president i així hauria de ser si s'hagués respectat el resultat de les eleccions. Tots dos han recordat que abans d'aconseguir un president aquest dilluns, JxCat ha plantejat tres noms que han estat sistemàticament tombats pel jutge tot i mantenir els seus drets com a diputats intactes. "En quin país d'Europa ha passat que un diputat que està defensant la seva investidura enmig del debat va a la presó?", ha insistit en referència a Jordi Turull.

"Tot el que surti en aquest context tindrà a veure amb l'anormalitat democràtica d'un Parlament que ha hagut de fer fins a quatre propostes de candidat per aconseguir una investidura", han denunciat. El Parlament ha investit un nou president, però el pols continua, i els dos polítics han volgut deixar-ho des de Berlín.