La nova portaveu de l'Executiu i ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha reconegut que "és urgent obrir un diàleg amb Catalunya" i ha anunciat que es celebrarà una reunió amb el president de la Generalitat "probablement abans de l'estiu".

Per la seva banda, la ministra d'Administració Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha assegurat aquest divendres que Pedro Sánchez "té la voluntat de trucar a Torra immediatament" i que serà així l'Executiu espanyol qui faci "el primer pas", tret que el president català truqui "avui mateix i s'avanci". 

En declaracions a Antena3, Batet ha afirmat que "no està en la voluntat del Govern d'Espanya entrar en un mercadeig" amb el Govern de Joaquim Torra a Catalunya, però "sí escoltar i dialogar" per "normalitzar" les relacions entre ambdues institucions.

Quant a la ronda que Torra està fent amb la resta de formacions polítiques a Catalunya, Batet ha comentat que "si crida a parlar" al líder del PSC, Miquel Iceta, o a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, és "raonable que vagin a la reunió i es puguin escoltar les raons dels uns i dels altres".

En tot cas, ha incidit que l'actitud del Govern espanyol serà "escoltar, dialogar i normalitzar unes relacions institucionals que són bones per al país" però sempre "dins del marc de la Constitució i de l'Estatut de Catalunya" perquè són "les regles de joc" que han de regir per a tothom.

"La mà estesa hi serà per escoltar-nos des del respecte, dialogar, empatitzar, però amb uns límits clars que no és que ens els imposem nosaltres, és que són les regles del joc que ens hem donat tots i són les regles que ens fan lliures: el marc constitucional i estatutari", ha dit sobre això en una entrevista a Onda Cero.

Batet dóna per fet que Torra, "igual que la resta dels espanyols, tindrà bastant clar quins són els límits". "Segur que ens traslladarà inquietuds, necessitats i objectius, i nosaltres farem el propi", ha afegit.

Segons ha avançat, en el Consell de Ministres que es reuneix avui per primera vegada, no s'adoptaran mesures concretes sobre Catalunya, encara que l'assumpte "hi serà present" per ser "un dels reptes més grans". "És un Consell d'aterratge i intercanvi d'idees. El president del Govern entenc que farà una primera intervenció per marcar línies essencials amb què parteix aquest Govern", ha explicat.