El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat suport aquest dimecres al seu vicepresident segon, Pablo Iglesias, després que el jutge del cas Villarejo, Manuel García-Castellón, hagi demanat al Tribunal Suprem que li investigui per diversos delictes, entre ells denuncia falsa, en el cas Dina.

La petició del jutge ha agafat el Govern en plena presentació del pla de recuperació per a Espanya i ha sorprès Podemos, que de nou acusa la Justícia de "perseguir" el seu partit, mentre que l'oposició i en particular el PP han reclamat immediatament al cap de l'Executiu el cessament del seu vicepresident.

Calvo Iglesias EFE

Els vicepresidents Pablo Iglesias i Carmen Calvo / Efe

Sánchez ho ha assegurat en una conversa informal amb els periodistes minuts abans d'agafar un avió amb rumb a Algèria per a una visita oficial, i ha assegurat que no està preocupat i ha donat suport al seu vicepresident, amb qui ha parlat, mentre ha subratllat el seu absolut respecte per les decisions judicials.

No hi ha preocupació a Moncloa

Altres fonts de la Moncloa consultades per Efe incideixen que no hi ha preocupació davant de la situació judicial del vicepresident, en la mateixa línia que s'han manifestat persones properes a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, o la titular de Treball, Yolanda Díaz, també d'Unidas Podemos.

Díaz s'ha mostrat "tranquil·la i molt confiada" en la innocència d'Iglesias, i un pas més enllà ha anat el ministre de Consum, Alberto Garzón, que ha considerat que "les forces reaccionàries" van contra Iglesias, perquè encapçala un projecte de regeneració i modernització del país. "Molta força, no estàs sol", ha animat Garzón el vicepresident a través de les xarxes socials.

La posició del partit d'Iglesias ha estat la d'assegurar que no "donen crèdit" que el jutge hagi fet aquest pas dies després que Iglesias recuperés la seva condició de perjudicat en la causa. I han tornat a qüestionar l'actuació d'un jutge que Podemos considera que respon als interessos de la dreta.

El seu portaveu en el Congrés, Pablo Echenique, ha arribat a acusar els jutges d'anar "contra Podemos i contra Pablo Iglesias", perquè contra ells "val tot", i ha afegit que la Justícia "persegueix sense proves" un partit "antifeixista i defensor dels drets humans com Podemos".

Iglesias guarda silenci

Iglesias, tanmateix, ha guardat silenci i no ha fet lliscar cap missatge sobre la seva situació en la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia Espanyola, on ha intervingut igual com les altres tres vicepresidentes, Carmen Calvo, Nadia Calviño i Teresa Ribera.

Sí que s'ha pronunciat sobre això la vicepresidenta tercera del Congrés i diputada d'Unidas Podemos, Glòria Elizo, que considera que "no passa res" perquè el jutge hagi decidit demanar el Tribunal Suprem que se la investigui juntament amb Pablo Iglesias: "Que se'ns investigui. Ningú no ha d'estar al marge de la llei", assegura.

Demà, Iglesias compareix en el Senat per donar compte de la seva gestió durant la crisi sanitària i socioeconòmica per la Covid-19.