El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha demanat al Tribunal Suprem que investigui el vicepresident segon de govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias, pel delicte de danys informàtics, revelació de secrets i denúncia falsa per la seva presumpta implicació en la peça Dina que s'investiga en el marc del que es coneix com a cas Villarejo. Tot i que el cas ja s'està investigant, la condició d'aforat d'Iglesias obliga l'Audiència Nacional a traslladar-lo al TS.

El titular del jutjat central d'instrucció número 6, que investiga el robatori del telèfon mòbil de Bousselham i el posterior ús dels arxius que contenia, remet a l'alt tribunal la instrucció de la peça en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que encara no n'ha rebut notificació.

L'exposició raonada que ha enviat l'Audiència Nacional al Tribunal Suprem inclou també la directora dels serveis jurídics de Podemos, Maria Glòria Elizo, i els lletrats d'aquesta formació Marta Flor Nuñez i Raúl Carballedo, així com a la pròpia ex assessora Dina Bouselhan i Ricardo Dasaferreira, aquests dos últims per fals testimoni.

Els fets

Segons el jutjat central d'instrucció 6, Pablo Iglesias va rebre d'Antonio Asensio, el 20 de gener del 2016, la targeta de memòria original mini-SD procedent del telèfon de Dina Bouselham, en la qual va comprovar que emmagatzemava arxius personals i de caràcter molt íntim. "Tot i això, es va guardar la targeta en el seu poder, sense dir-ho a la seva propietària, tot i que tots dos eren persones properes (ella havia estat la seva assessora) i el coneixement que tenia de la desaparició dels objectes de Dina des de novembre del 2015", explica l'escrit judicial.

El motiu pel qual Iglesias s'hauria quedat la targeta de memòria, segons la investigació, era  perquè en coneixia el contingut. A la targeta hi havia diverses captures de pantalla de grups de missatgeria en què participava Pablo Iglesias. El magistrat assenyala també el fet que Pablo Iglesias va tornar a Dina la targeta que guardava en el seu poder inoperativa i adverteix que, si bé no s'ha pogut determinar la data de la devolució, indica, que va haver de ser abans del 23 d'agost de 2017. "Se sap que quan es retorna la targeta està inservible per al seu funcionament", diu.

El magistrat apunta un altre fet destacat. Diu que durant els dies posteriors al 21 de juliol del 2016 es publiquen a Ok Diario diverses notícies amb imatges procedents del dispositiu de Dina i que Pablo Iglesias havia vist a la targeta de memòria. Iglesias, diu el jutge, en aquest moment tenia accés a la targeta que guardava en el seu poder i sabia que s'estaven publicant imatges enviades a tercers que hauria ordenat l'assessora.