Pedro Sánchez promet un nou Pla Marshall amb els diners que arribin de la Unió Europea. En un acte molt pompós, el president espanyol ha presentat el pla de recuperació per als pròxims sis anys, que suposarà la inversió de 72.000 milions d’euros entre 2021 i 2023. Fins i tot ha quantificat l’impacte amb xifres: la creació de "més de 800.000 llocs de treball" i un augment del PIB del 2,5%. El dirigent socialista ha aprofitat per lligar-ho amb la necessitat d’uns pressupostos de l’Estat als quals vincularà 27.000 milions d’aquests fons. “S’ha de posar en marxa com més aviat millor”, ha defensat.

Sánchez ha presentat el Pla de recuperació, transformació i resiliència de l’economia espanyola des del Palau de La Moncloa. A la sala només l’acompanyava el pianista James Rhodes, que ha interpretat l’himne europeu abans de començar l’acte. Però telemàticament l’acompanyaven tot l’executiu, la patronal, els sindicats i els ambaixadors dels 27 estats membres de la Unió Europea. Ha comparat la situació actual amb la que va travessar Espanya amb la Transició, també a nivell econòmic. Aquesta serà, ha proclamat, la "segona gran modernització de l'economia espanyola".

Aquest pla de modernització, ha defensat Sánchez, permetrà “fer un gran pas endavant” i “convertir aquest cop dur en una oportunitat per guanyar el nostre futur”. Ha assegurat que “concentrarà l’esforç” en els tres primers anys, amb una mobilització de 72.000 milions d’euros en projectes a executar en aquest període. En realitat són la meitat dels recursos previstos —140.000 milions— en la meitat del període. D’aquests, 27.000 estaran recollits en el nou projecte de pressupostos de l’Estat, perquè cal “accelerar el calendari”. Ha garantit que seran uns “pressupostos progressistes i de país”.

Les inversions, a través de deu "projectes tractor", se centraran en quatre grans eixos: la transició ecològica, la transició digital, la igualtat de gènere i la cohesió social. Segons ha detallat Sánchez, el 37% dels recursos aniran a la inversió verda i el 33% a la modernització digital.

Els pronòstics de caiguda del PIB espanyol per culpa de la pandèmia són esfereïdors, però Sánchez ha volgut tenir mirada llarga. Ha posat en valor, per exemple, la previsió de l'FMI per a Espanya el 2021, amb un creixement del 7,2%. "Parlem d'una recuperació i creixement que no vindran sols i que demanen la mobilització i esforç de totes les energies nacionals disponibles", ha assegurat. "No es tracta només de recuperació, sinó de transformar l'economia per créixer de manera més robusta i sostenible", ha afegit.

Deu 'polítiques tractor'

El president del govern espanyol ha detallat les deu polítiques tractor i la seva distribució de recursos: agenda urbana i món rural (16%), infraestructures i ecosistemes resilients (12%), transició energètica (9%), modernització de l’administració pública (5%), estratègia emprenedora (17%), ciència, innovació i sanitat (17%), educació i coneixement (18%), economia de les cures (6%), esport i cultura (1,1%) i modernització fiscal.

Entre les fites que ha mencionat Sánchez, hi ha el desplegament de la mobilitat elèctrica amb 250.000 nous vehicles elèctrics en els pròxims tres anys i la creació de 100.000 punts de recàrrega. L'objectiu és arribar als cinc milions de cotxes elèctrics el 2030. D'altra banda, ha plantejat la creació de 65.000 places d'educació infantil de 0 a 3 anys.

Política o antipolítica

El final del discurs de Pedro Sánchez, que ha durat una hora, ha plantejat una disjuntiva a la resta de formacions entre “la política i l’antipolítica”. El president espanyol ha dit que no reclama un “suport cec” a les polítiques del seu govern, però sí una “col·laboració mínima en benefici de l’interès general, del bé comú, del nostre país”. Ha reclamat, per tant, “la fi de qualsevol bloqueig institucional”. I ha conclòs: “No demano més que el que ofereixo: unitat i estabilitat”.