El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha retret a Junts que es deixi "marcar l'agenda per la ultradreta", després de les acusacions de xenofòbia al partit arran de l'acord Junts-PSOE per a la delegació de competències d'immigració. "La dreta catalana, és a dir Junts per Catalunya, està caient en el parany que ha caigut la dreta espanyola, el PP, que és deixar-se marcar l'agenda per la ultradreta", ha assenyalat Illa, que ha puntualitzat que a Espanya, es tracta de Vox, mentre que "en el cas de Catalunya, Aliança per Catalunya". En aquest sentit, el líder socialista ha deixat clar que "aquest no és el camí" que el PSC defensarà. 

A pesar de considerar "benvingudes totes les competències que es puguin assolir dins del marc de la legalitat en matèria d'immigració a Catalunya", Salvador Illa ha carregat contra la proposta i s'ha preguntat "per fer què?". "El mateix que hem fet en educació, que estem a la cua quan estàvem al capdavant?", ha criticat aquest dissabte al matí des de Tordera (Maresme), durant una visita a la dessalinitzadora que hi ha ubicada al municipi.

Aquestes declaracions del primer secretari del PSC arriben després que Junts hagi reclamat al govern espanyol que la Generalitat sigui l'encarregada de fixar les condicions per expulsar els migrants que cometen delictes de forma multireincident. En aquest sentit, Illa ha apuntat que "hi ha gent que li agrada bloquejar", mentre que ha assegurat que al PSC els agrada "fer una política útil de facilitar les coses". "Aquests darreres 10 anys s'haurien d'haver fet les coses diferents a Catalunya perquè el balanç no és bo", ha afirmat. Així, ha enumerat que Catalunya "està a la cua en educació, en energies renovables i no està preparada per fer front a la sequera, perquè les infraestructures es queden curtes".

El cap de l'oposició ha defensat que des del seu partit volen "una Catalunya de 10" i per això demanen que la Generalitat "destini el 10% del pressupost a educació, que es comprometi a construir 10.000 habitatges públics i a redactar un decàleg en matèria de seguretat per garantir els drets per tothom i que tothom compleix les seves obligacions".

Sobre les negociacions pels pressupostos 2024

A l'espera dels pressupostos del 2024, el primer secretari del PSC ha aclarit que "no s'han començat les negociacions", sinó que només s'han abordat "converses", les quals han decidit "intensificar" durant la reunió que ha mantingut Illa amb el president Pere Aragonès. "Per nosaltres és clau donar compliment a l'acordat el 2023, com la necessitat d'ampliació de les nostres capacitats per fer front a la sequera i seguir generant prosperitat en projectes pel país", ha afegit el líder del PSC.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!