Aquest dijous, els aliats de la investidura de Pedro Sánchez han donat l'esquena al govern espanyol i han reprovat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la seva gestió de la tragèdia ocorreguda a la tanca de Melilla el 24 de juny passat. Aquell dia, van morir almenys 23 immigrants mentre intentaven entrar a Espanya. La iniciativa, impulsada pel Partit Popular (PP), ha estat aprovada amb 173 vots afirmatius.

Concretament, la reprovació de Marlaska ha rebut el suport de Vox, Ciutadans, ERC, Junts i el BNG, el Partit Regionalista de Cantàbria, Fòrum Astúries i els diputats expulsats d'Unió del Poble Navarrès, Carlos García Adanero i Sergio Sayas. I el PNB i EH Bildu s'han abstingut, fet que ha decantat la balança. En contra hi han votat PSOE, Unidas Podemos, PDECat, Més País i Terol Existeix.

Doncs bé, el text aprovat, presentat pel PP i esmenat per aquest mateix grup parlamentari, reprova Marlaska per la gestió d'Interior de la catàstrofe humanitària de la tanca de Melilla. L'acusen de "falta de sensibilitat, d'ocultar informació, de proporcionar informació falsa i de mentir en seu parlamentària".

Acusen Marlaska de mentir sobre els fets de Melilla

La "innombrable quantitat de mentides proferides" per Marlaska sobre els fets de Melilla ha estat un dels arguments utilitzat pel diputat del PP Fernando Gutiérrez per reprovar el ministre. Una acusació que ha estat replicada per algunes de les formacions del Congrés dels Diputats. "Però què es pot esperar d'un govern en què mai no s'assumeixen responsabilitats? Ni per la reducció massiva de condemnes a agressors sexuals, ni pel disseny de trens que no caben pels túnels ni per mentir als ciutadans sobre les circumstàncies d'un episodi tan greu com el de la tanca de Melilla", ha asseverat Gutiérrez.

El PSOE defensa Marlaska i Podemos no es creu la "preocupació" del PP pel dret d'asil

La defensa de Marlaska ha estat molt contundent per part del PSOE, principal partit de la coalició de govern espanyol. Així, el diputat del PSOE David Serrada ha afirmat que la iniciativa del PP és un "element de desgast al govern a què s'han sumat forces polítiques que sempre pretenen donar lliçons de moralitat". Serrada també ha assegurat que "la seva mentida no és veritat perquè a Melilla es va actuar amb proporcionalitat i s'ha fet tot d'acord amb la llei".

En canvi, Enrique Santiago, portaveu del partit minoritari de la coalició de govern, Unidas Podemos, no s'ha pronunciat explícitament sobre la reprovació malgrat haver-hi votat en contra. El que sí que ha fet Santiago ha estat carregar contra el PP. Així doncs, no ha donat credibilitat a la "preocupació" del PP pel dret d'asil. I ho ha reblat, tot convidant el PP a sumar-se a un "gran consens" per modificar la disposició sobre les anomenades devolucions en calent de migrants.

El Congrés demana el trasllat del jove sudanès "Basir"

Finalment, el Congrés també ha demanat que s'executi de forma immediata el trasllat des del Marroc a Espanya del jove sudanès "Basir" (nom fals), expulsat de Melilla el 24 de juny. Se li vol concedir protecció internacional pel "greu risc" que pateix la seva vida pel fer de ser cristià en el context del conflicte armat que pateix el país.