Mig centenar d'organitzacions de la societat civil han expressat el seu rebuig al Pacte Europeu de Migració i Asil assolit aquest dimecres pels negociadors del Parlament Europeu i del Consell pel "retrocés en els drets humans". Davant d'aquells dirigents que asseguren que és un acord "històric", Willy Bergogné, director de Save the Children Europa, ha replicat que és "històricament dolent". Des de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) han lamentat que el pacte soscava encara més el dret a l'asil i destaca que amb el nou pacte es veu amenaçat el "principi de no devolució". Des d'Oxfam Intermón han rebutjat l'acord i han demanat a la Unió Europea (UE) d'establir "millors regles per compartir de manera justa la responsabilitat de les persones que arriben a Europa".

Els drets dels nens, en joc

"El Pacte sobre Migració de la UE viola descaradament els drets dels nens, posa en perill els nens en trànsit i conduirà a més separacions de les famílies immigrants. És evident que la prioritat era tancar fronteres", ha criticat Bergogné. En la mateixa línia s'ha expressat el director general de Save the Children España, Andrés Conde, que, en declaracions a Europa Press, ha denunciat que el pacte "facilita la detenció i la permanència en instal·lacions policials de nens i nenes d'Europa". Així mateix, ha manifestat la seva preocupació per les "dificultats" que introdueix a la reunificació familiar. "No contempla els germans com a familiars per a processos de reunificació", avisa.

Stephanie Pope, assessora de política migratòria de la UE a Oxfam Internacional, ha criticat que el pacte suposa un "un perillós desmantellament dels principis clau dels drets humans i del dret dels refugiats". Ha subratllat que s'ha acordat "augmentar la detenció, inclosos nens i famílies, en centres similars a les presons, i tancar la porta els qui busquen asil amb procediments deficients i deportacions accelerades". A més, ha apuntat que l'acord "es basa a pagar països no pertanyents a la UE perquè compleixin les ordres de la UE".

Crítiques al mecanisme de "solidaritat a la carta"

CEAR denúncia que "s'aplicaran criteris discriminatoris i procediments fronterers accelerats", fet que provocarà que determinats migrants tinguin "menys garanties i drets" pel seu país d'origen o per ser indocumentats. A més, l'organització mostra la seva preocupació pel mecanisme de "solidaritat a la carta" que es pretén implementar, ja que no alleujarà la pressió migratòria que reben els països fronterers com Espanya i que és en l'origen de la necessitat d'una reforma del Sistema Europeu Comú d'Asil. Aquest mecanisme fixarà, en situacions de crisi, un objectiu de 30.000 reubicacions anuals per al conjunt de la UE, podent els Estats membre intercanviar les seves quotes per 20.000 euros per cada persona no ressituada, fons que podrien destinar-se a reforçar les polítiques d'externalització i control de les fronteres.

En aquest sentit, des d'Oxfam Intermón han retret que "als països de la UE no se'ls hauria de permetre pagar en lloc de complir amb les seves obligacions d'acollida" i insta a reformar el sistema de Dublín i crear un mecanisme de solidaritat obligatori.

Hope Barker, analista principal de polítiques de la Xarxa de Monitoratge de Violència Fronterera, ha advertit que els legisladors sortiran en els pròxims dies amb la narrativa que s'ha assolit "un acord històric per gestionar la migració eficientment a Europa i garantir la solidaritat entre els estats membres". Un relat, que, assegura, "serà una mentida". Barker apunta que les negociacions s'han accelerat per raons polítiques i que el resultat és "una farsa vergonyosa" que ha de ser denunciada. Nyanchama Okemwa, president de la junta directiva de la Xarxa Europea contra el Racisme, ha afegit que el resultat del pacte no és per incapacitat, sinó per "falta de voluntat" d'Europa per compartir la riquesa. "Aquest Nou Pacte reflecteix aquesta mentalitat racista i explotadora. És una vergonya!", ha criticat.

Sara Prestianni, directora de promoció d'EuroMed Rights, ha comentat que l'acord manté el "perillós" concepte de 'tercers països segurs' per permetre als estats membres tornar els sol·licitants d'asil malgrat el risc de violacions de drets humans. "Això significa que els sol·licitants d'asil podrien ser enviats a països com Tunísia, fins i tot si el govern donés suport a la violència. I hi podria haver expulsions col·lectives de migrants de l'Àfrica subsahariana, a Líbia i Algèria", assegura, mentre lamenta que es defineixi com a "solidaritat" el suport econòmic a la "dimensió exterior i la gestió de fronteres exteriors".

Les ONG de l'Església rebutgen el pacte: "Un altre sistema d'asil és possible"

Alberto Ares, director regional del Servei Jesuïta a Refugiats Europa (JRS Europa), ha augurat que l'acord "probablement concentrarà milers de persones en detenció de facto a les fronteres exteriors de la UE i augmentarà exponencialment el seu sofriment i els obstacles que han d'enfrontar per obtenir protecció". Igualment, Càritas Europa assegura que no resol els problemes d'asil de la UE, sinó que limita l'accés a l'asil i els drets dels qui busquen protecció. Per això, demana un nou enfocament que enforteixi els drets d'asil, la solidaritat i la unitat social. "Lamentem que el nou mecanisme de solidaritat a la carta no compensi la responsabilitat més important que recaurà sobre els estats membres en l'àmbit exterior de la UE. En lloc de fer que el sistema d'asil de la UE sigui més fort i més just, els estats membres de la UE prefereixen transferir la seva responsabilitat d'asil a països no pertanyents a la UE, impedir les arribades i accelerar el retorn, exposant els migrants a violacions de drets humans. Un altre sistema d'asil és possible", ressalten.