Després que ahir Junts per Catalunya acordés amb el PSOE, entre altres qüestions, la delegació integral de les competències sobre immigració a la Generalitat, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha reivindicat que “s’ha passat una pilota de gol al Govern” i que ara esperen “que marqui gol”. “Estic convençuda que acabarà sent un gol”, ha destacat.

En una entrevista a El Món a RAC1, ha assegurat que Catalunya, que ja té competències en matèria d’acollida, està “absolutament preparada i en condicions d’assumir aquestes competències executives” per fer-se càrrec d’un tema “en el qual el govern espanyol no ha estat a l’altura”. Ha indicat que aquesta delegació es farà “via una llei orgànica a partir de l’article 150.2 de la Constitució, delegant les competències plenes i els recursos”, però no ha volgut confirmar la lletra petita perquè la llei encara s’ha de redactar. També ha posat en relleu que “és importantíssim que la llengua sigui una eina d’integració per les persones que arribin” a Catalunya. “És un gran guany per al nostre país”, ha reblat.

Tot plegat dotze hores després que Junts avalés a última hora els tres reials decrets llei del govern espanyol que es votaven ahir al Congrés dels Diputats. L’abstenció dels de Carles Puigdemont va permetre la convalidació de dos dels decrets, ja que Podemos va tombar el que afectava al subsidi d’atur. A canvi, els juntaires van anunciar en un comunicat un acord amb el PSOE per la delegació integral de les competències sobre immigració, la supressió del nou article 43 bis de la llei d’enjudiciament civil (que, a parer de Junts, posaria en risc l’aplicació de la llei d'amnistia) i la publicació de les balances fiscals. Junts també va aconseguir la reforma de la Llei de Societats de Capital per facilitar que les empreses puguin tornar a Catalunya, la reducció de l’IVA de l’oli al 0%, la multiplicació per cinc dels diners que l’Estat havia de traspassar a la Generalitat per la digitalització de l’administració de justícia, l’assumpció per part de l’Estat de la totalitat del cost dels descomptes del transport públic i el “reconeixement dels drets històrics de Catalunya en matèria de règim local”.

“Coses que no passaven des del 1997”

La portaveu de Junts al Congrés ha abanderat que, amb l’acord entre els de Puigdemont i el PSOE, “qui ha guanyat és Catalunya” després que hagin passat coses que “no passaven des del 1997”, quan el govern espanyol de José María Aznar va transferir les competències de trànsit al Govern de Jordi Pujol en el famós Pacte del Majestic. Així mateix, ha deixat clar que van “pas a pas, llei a llei” i que la contrapartida a l’acord signat ahir no inclou “res més” que l’abstenció en la votació dels tres reials decrets. “Tot es parla a tot arreu, no improvisem”, ha respost en ser preguntada sobre si tots aquests temes es van parlar a la reunió que Junts va mantenir amb el PSOE a Ginebra.

Míriam Nogueras ha exhortat a “no confondre improvisació i argúcies amb molts mesos de treball i molta discreció” i ha subratllat que l’acord “és resultat de molts mesos de negociació”. Una negociació feta “cara a cara i amb molts papers”, que també està “subjecta al grup d’acompanyament” i que va culminar amb la signatura de l’acord entre les dues formacions. Nogueras ha reconegut que no s’imaginava que “el dia acabaria com va acabar” i ha confessat que fins i tot hi havia diputats de Junts que “estaven a l’expectativa de com acabaria” tot plegat.

L’acord amb els socialistes també inclou la publicació de les balances fiscals, que Nogueras avança que “serà imminent” i destaca que, després de deu anys sense informació, “és important començar a treballar sobre nombres reals”. Pel que fa a la reducció de l’IVA de l’oli, un dels productes més afectats per la pujada de preus, al 0%, ha posat de manifest que és una “fita important”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!