L'acord en l'últim minut entre Junts per Catalunya i el PSOE ha permès que els decrets del govern espanyol tiressin endavant quan semblaven condemnats a mort. Tanmateix, la decisió a l'últim moment ha agafat per sorpresa tothom i desperta preguntes sobre la relació entre els dos partits. En una entrevista a Catalunya Ràdio, al secretari general de Junts, Jordi Turull, se li ha preguntat sobre si després d'aquestes negociacions hi ha més confiança respecte als socialistes, a la qual cosa ha respost: "No hi ha mal que per bé no vingui. El PSOE s'ha adonat que mantenim la nostra posició fins a l'últim minut". 

Respecte a les negociacions, Turull ha remarcat el paper clau que ha jugat el socialista Santos Cerdán. El secretari d'organització del PSOE ja va tenir un paper molt destacat en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez i ara l'ha tornat a tenir. "En aquest acord, si algú té mèrit en positiu és Santos Cerdán, A vegades trobes interlocutors amb qui pots parlar de forma honesta i anar per feina". També ha destacat que els acords han estat molt ben rebuts dins de Junts. 

També amb relació a les trobades i les negociacions amb els socialistes, Turull ha apuntat que aquest gener les dues formacions es reuniran, complint el que ja es va acordar per la investidura de Sánchez. Tanmateix, no ha donat detalls i ha remarcat la necessitat de discreció en aquestes trobades. 

El traspàs de competències en immigració 

Un dels acords que més ha destacat Turull ha estat aquell relacionat amb el traspàs de competències d'immigració. Per una banda, ha celebrat l'acord i ha apuntat que "ahir el que va haver-hi és decisió política". És a dir, ha subratllat que no s'ha discutit encara el contingut de la llei orgànica, però ha avançat que no es tracta d'una llei que estigui marcada per la ideologia, sinó que cerca pactar un traspàs d'eines. Ha insistit especialment en aquesta qüestió quan se li ha preguntat si temia que la llei no s'aprovés al Congrés, ja que hi ha altres partits amb una visió sobre les polítiques migratòries diferents de les de Junts. "El tema ideològic no em preocupa perquè parlem d’instruments".

Turull ho ha exemplificat amb el traspàs de trànsit de fa anys, la secretaria general de Junts apunta que es van traspassar competències i des d'aleshores s'ha gestionat des d'idiologies diferents. "La llei no discutirà quina política migratòria es farà, sinó quins instruments tindrà la generalitat per a la gestió integral de la migració", ha subratllat. Per altra banda, ha apuntat que per Junts un dels aspectes cabdals en aquesta futura llei és l'àmbit lingüístic. "Gràcies a aquest acord, la Generalitat de Catalunya podrà fer una gestió integral en matèria d’immigració, amb capacitat de decisió en qüestions com els fluxos migratoris o les polítiques d’integració i llengua", ha celebrat. 

Catalunya i les empreses que van marxar 

Pel que fa a la reforma de la llei de societats de capital, Jordi Turull ha posat el focus més en els estímuls. "Hi havia estímuls per marxar, ara s'han de fer perquè tornin", ha defensat. Ara bé, el secretari general també ha recordat que "qui té l'activitat a Catalunya, hi ha de tenir la seu".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!