Jordi Sànchez ha aprofitat la seva intervenció en el Consell Nacional de Junts per carregar contra la taula de diàleg i insistir que només un referèndum acordat amb l'Estat podrà substituir el mandat de l'1 d'octubre. En una trobada que ha servit per donar el tret de sortida de cara a les eleccions del 2023, Sànchez ha recordat que Junts "som els que hem anat anunciant que aquesta taula no tindria recorregut". Per això, ha demanat que "no se'ns faci responsables del fracàs de la gent que creia que podria enganyar els ciutadans amb l'aposta per aquesta taula". 

 

Avaluar els acords de l'independentisme 

"No veiem cap petit senyal que ens indiqui que l'Estat està disposat a acceptar el repte que tota democràcia comporta, el de les urnes", així de clar s'ha pronunciat Sànchez sobre les possibilitats que l'Estat accepti la celebració d'un referèndum acordat, l'única sortida possible al conflicte. Per tot plegat, ha recordat que tot i el fracàs de la taula de diàleg, en la primera reunió de la qual no hi va participar cap membre de Junts per decisió del president Aragonès,"no hi ha solució política al conflicte entre Catalunya i Espanya sense Junts per Catalunya, sense el president Puigdemont". 

Davant aquesta situació, Sànchez ha reclamat que es comencin a construir alternatives serioses a la taula de diàleg, apuntant que "ja ha arribat el moment que els acords que vam fer amb la majoria independentista el maig del 2020 comencin a ser avaluats". Amb tot, l'expresident de l'ANC ha recordat que el que reclama el seu partit és "exactament el mateix que la tardor del 2017, que aquest país pugui expressar-se amb normalitat a les urnes". 

Importància del municipalisme 

En aquest Consell Nacional, el partit ha aprovat un nou reglament de cara a les eleccions del 2023, el seu primer repte electoral al món local. I, tal com ha explicat el polític, ho fan sent conscients de la vital importància que té el municipalisme: "Sense la seva força Catalunya no serà independent", ha dit. Per tot plegat, Sànchez ha titllat d'imprescindible que Junts sigui la primera formació electoral a les eleccions que se celebraran l'any vinent. 

El secretari general de Junts també s'ha fet ressò de la situació de la llengua catalana, advertint que "només amb un Estat independent en forma de república podrem garantir que el català, tingui una normalitat en el nostre espai nacional".  Anant més enllà, ha assegurat que si sense la independència fa difícil conquerir determinades normalitats, amb un Estat en contra és impossible: "D'Espanya ja n'esperem ben poca cosa". 

Missatge per Cuixart 

Abans d'acabar el seu discurs, Sànchez ha volgut fer referència al Consell per la República, denunciant aquells que asseguren que està sota les seves ordres: "És un organisme independent, no l'espai d'un partit o d'un altre. Junts hi col·laborarà, però no és, ni de bon tros, qui el controla o el domina". 

Finalment, també ha dedicat unes emotives paraules a Jordi Cuixart, que ahir va anunciar que no es presentaria a la reelecció com a president d'Òmnium, proposant com a relleu al capdavant de l'entitat el filòsof Xavier Antich: "Vam compartir junts la preparació del referèndum i un 16 d'octubre vam entrar plegats a l'Audiència Nacional, ha conclòs Sànchez.